• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Полезни свойства на шарана за човешкото здраве

Полезни свойства на шарана за човешкото здраве

/КРОСС/ В различните национални кухни шаранът е голям успех.

Той има ярък вкус, поради което готвенето се счита за доминиращ продукт в тези ястия, което е съставка.

Шаранът принадлежи към семейството шаран (наричан още общ шаран), а местообитанието му е морските басейни. Въпреки факта, че шаранът е сладководна риба, той живее в замърсени реки, защото не се нуждае от чиста вода.

Породите, които живеят в открити водни тела, се отличават с факта, че мигрират от едно водно пространство към друго, като шаранът е по-полезен - има по-малък шанс за замърсяване на рибата.

Сред другите представители на морската фауна, сараните се отличават с факта, че имат плоско тяло, покрито с големи златни люспи. Коремът на тези риби е лек, а гърбът е тъмно. Ако погледнете везните, ще видите, че е оцветена в тъмни петна и хвърля малко синьо.

Друга специфична особеност на този вид е острата перка на гърба, която прилича на лъч, който се счита за "визитната картичка" от класа на риба с ренцови рибки.

Хранителна и енергийна стойност

Карпаното месо е източник на много ценни вещества. Съдържанието на протеини на 100 g от продукта е равно на 18,2 g, мазнините - 2,6 g, няма въглехидрати. От тази връзка става ясно, че шаранът е богат източник на протеини. Това вещество е особено необходимо от юноши, бременни и кърмещи жени. В допълнение към протеините и здравословните мазнини, голяма част от полезните елементи в този продукт са витамини (A, E, C, PP, B1 и B2).

Рибеното месо съдържа следните минерални компоненти:

Карпата е хранителна риба, тъй като съдържанието на холестерол е само 50 мг.

За хората, които не са свикнали с физическо натоварване, ползите от тях са обективни: за разлика от животинското месо, тази риба няма почти никаква съединителна тъкан, поради което тя бързо се смила, което е огромно допълнение за хората с лош метаболизъм. При печене шаран ползи и степента на калориите практически непроменени.

Полезни свойства

Полезни свойства на шараните се обясняват с богатото съдържание на витамини и микроелементи. Високото съдържание на протеини го прави ефективен продукт в храненето на тийнейджър. Рибното месо се смила бързо, така че специалистите по хранене го препоръчват на хора с наднормено тегло.

За да активирате жизнените процеси, е необходим протеин, който съставлява една пета от шаранското месо и възстановява баланса на енергийните вещества. Този компонент е особено популярен сред спортистите, които се стремят да създадат красив облекчение на мускулите на тялото. Да речем в тайна: липсата на протеин влияе върху състоянието на кожата и косата, така че шаранът е полезен не само за спортистите.

Високото съдържание на натрий дава право тази риба да се включи в диетата на диети без сол. Често консумацията му ще помогне да се компенсира липсата на желязо в организма, тъй като съдържанието на този елемент в рибата е високо.

Гастроентеролозите са забелязали, че шаранското месо има благотворен ефект върху храносмилателната система. Следователно, този продукт е широко представен в терапевтичните диети за заболявания, свързани с храносмилането:

Анкетите показват, че консумирането на тази риба последователно (всеки ден) възстановява сърдечната честота.

Хайверът на тази риба също се счита за полезен. Има малка форма и оранжев или червеникав цвят. Ако месото съдържа наситени мастни киселини, хайверът съдържа полиненаситени, както и лецитин и цял набор от други полезни витамини и микроелементи.

Хайверът може да се яде отделно, да се разстила на хляб или да се използва като съставка за рибен сос.

Козметиците също разграничават ползата от шаран. Неговите свойства се използват при производството на колаген, който при изпълнението си е подобен на човешкия и превишава свойствата на колаген, получен от животинско месо. Това вещество изглажда и овлажнява кожата, т.е. има подмладяващ ефект.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.