-
10 Дек 2025 |
USD / BGN 1.6807
GBP / BGN 2.2391
CHF / BGN 2.0840- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C 
Върху етикета на месото ще трябва да се изписва и произхода му
07 Януари 2014 | 19:30
/КРОСС/ Върху опаковките на месото вече ще трябва да пише точния му произход. И това ще важи както за прясното, така и за охладено или замразено месо, съобщи Нова телевизия.
Информацията за това къде е отгледано и къде е заклано животното, от което идва месото, ще бъде изписвана последна върху етикета - от началото на април 2015-та година. Преди това обаче - още от края на тази година, върху опаковките на месото ще се слага друга информация. Първо - дата на замразяване на месото или месната заготовка, както и задължително ще се отбелязва, ако един продукт е бил замразен, дори и да се предлага в размразен вид. И още - върху етикета ще се изписва, ако обвивката на колбаса не се яде. А за продуктите, съставени от различни месни парчета ще се отбелязва, че е формовано месо.
За да се улеснят потребителите, след година, върху етикетите на пържолите задължително ще се изписва къде е отгледано и заклано животното.
Правилата ще важат за месата от свине, овце, кози и домашни птици. Подобен регламент след проблема с лудата крава вече има за говеждото.
Ако закланите животни са пребивавали в повече от една страна търговците ще гледат теглото и възрастта им, за да е ясно какъв произход ще изпишат на етикета.
В края на годината Агенцията по храните започва проверки за това спазват ли се новите правила за етикетитрането на месото, което слагаме на трапезата си.
Според бранша спазването на по-строгите изисквания към етикетирането на месото, няма да доведе до поскъпване на пържолите. Същите са прогнозите и за вносното месо. Така че единственият плюс ще е за потребителите, които вече ще знаят от къде идва месото на трапезата им.