• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Месо направено в лаборатория пускат по магазините

Месо направено в лаборатория пускат по магазините

/КРОСС/Нидерландският екип, който отгледа първото кюфте за бургер в лаборатория се надява да започне да продава продукта си след пет години, пише BBC News.

Изследователите са основали компания, чиято цел е да направи месото по-вкусно и по-евтино. Екипът създаде прототип, струващ 215 хиляди британски лири, който беше сготвен и изяден в Лондон преди две години.

Ръководителят на компанията Петер Верстрате разкрива плановете си пред ВВС преди симпозиум, посветен на разработването на технологията. "Чувствам се изключително развълнуван от перспективата този продукт да се продава. Уверен съм, че когато бъде предложен като алтернатива на месото, все по-голям брой хора ще го купуват по етични причини."

Изкуствено отгледаният бургер е създаден от проф. Марк Пост в лабораторията му в Маастрихтския университет в Нидерландия. "Сигурен съм, че ще стъпим на пазара след пет години", казва той. По думите му като начало синтетичното месо ще се предлага като ексклузивен продукт, който се поръчва, а ще се появи по рафтовете на магазините, когато търсенето се увеличи и цените паднат.

Бургерът е направен от стволови клетки. Повечето изследователи, работещи в тази област се опитват да отгледат човешка тъкан за трансплантация. Проф. Прост обаче е отгледал мускул и мастна тъкан за бургера си.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тоз' пък откривател ! Той , ако знае от кога в България ядем неща създадени в лаборатории , ще се гръмне моментално !

17.10.2015 19:29:40

Анонимен

Професията касапин е на път да отпадне. При сегашния напредък на техниката вече има хапче, което сменя полът на този, който го глътне. На запад много мъже го ползват, за да се превърнат в педераси, това било много модерно.

17.10.2015 19:21:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.