• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Калфин: ИТ бизнесът обещава да създаде бързо и добре платени работни места

Калфин: ИТ бизнесът обещава да създаде бързо и добре платени работни места

София /КРОСС/ Безработицата в страната пада през август до 9,3 на сто - това е най-ниското ниво от 2008 година, каза пред журналисти вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Безработните са 309 781 души. В Бюрата за труда има над 15 хиляди свободни работни места - с 1500 повече от юли и с над 1100 повече спрямо август миналата година, каза Калфин.
Според Евростат равнищата на безработица у нас през юли пада с най-голям темп, допълни той.
Министърът и неговият екип представиха пред журналисти приоритетите в дейността на МТСП през новия политически сезон. Заетостта и политиката по доходите са много важни за мен, каза Ивайло Калфин. Всички трябва да се готвим и да приемем, че доходите в страната трябва бързо да растат, подчерта той.
От началото на годината в българската икономика са създадени над 170 хиляди работни места. Ясно е, че има и закриване, но сега те са с около 44 хиляди повече от миналата година. Намаляването на безработицата е не защото хората напускат страната, а защото започват работа тук, каза Калфин.
В страната вече са сключени 35 060 еднодневни трудови договора. Кампанията за тези договори започна много трудно, особено в Западна България, във Враца няма още нито един, каза Калфин. Най-много договори има в областите Търговище, Пловдив и Силистра.
Дори в София-град има такива договори, макар че те са само за земеделска работа. С тези договори около 800 000 лева вече са влезли в икономиката, на хората са платени здравни осигуровки и за трудова злополука. Все още не се знае колко хора е обхванала тази инициатива, но дневно се сключват около 1000 договора, каза Калфин.
По думите му за насърчаване на заетостта земеделските стопани ще бъдат стимулирани да създават работа чрез дневните договори и ще се насърчават да откриват нови работни места в райони с висока безработица.
Намаляват се пречките пред дуалното образование - професионалното образование, което практически свързва бизнеса с обучението на младежите. Ще насърчаваме трудовата мобилност и ще търсим възможности за облекчена процедура за издаване на "синя карта", нужна за назначаване на работа на граждани на страни, които не са членки на ЕС, каза Калфин.
ИТ бизнесът обещава да създаде бързо и добре платени работни места В отделни сектори да се облекчи наемането на чужди граждани, обясни той.
Предвиждат се мерки за заетост за младежи, които нито учат, нито работят, както и за хора с ниска степен на образование или на възраст над 55 години. Над половината от безработните в страната са над 50 години. Те са работили предимно в места със 100 процента субсидиране, и то в публичната сфера. В МТСП чакат предложения от бизнеса с какво могат да са им полезни хората на възраст над 55 години, съобщава Дарик.
Промените в пенсионната законодателство ще намалят разликата в пенсиите между мъжете и жените, която достигна миналата година до 30 процента, каза Калфин. Разликата е заради по-ниското заплащане и по-малкия трудов стаж за жените, уточни той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Браво господин Калфин истински социален министър!!! С приемането на синята карта не разбрах как ще помогнете на заетоста в България? След като позволите индийци и пакистанци да залеят нашия пазар със сигурност ще забиете последен пирон в ковчега на така и иначе постоянно двоумящия се БГ програмист(дали да остане в България, където не останаха интелигентни и истински образовани хора или да отиде в Западна Европа, където и без това му предлагат в пъти по-добри условия и заплата). Може би един ден БГ управляващите ще успеят да покажат,че имат топки и че от тях зависи нещо, и ще се опълчат на олигархията(бизнеса). Този ден все още го чакаме. Като говоря за бизнеса в ИТ сектора има изключения, но всеки бизнес е един и същ. Всеки иска да продава стоката или услугата си на европейски цени в развитите страни, но да плаща 3-4 пъти по-ниски разходи(заплати). Бизнеса не иска да създава кадри, не иска да субсидира училища и университети , иска да ги вземе от вън за без пари, така и конкуренцията за кадри тук ще падне с което и заплатите. Покажете един път ,че родолюбци управляват, Опълчете се! Нека да видим какво ще направи бизнеса, който все плаши , че щял да си ходи. Къде? Като никъде няма да имат по ниски разходи и данъци, Къде? Нали все давате за пример , как било в Европа. Защо в Западна Европа не издават така лесно сини карти? Но и ние сме си виновни, защото само мълчим и ги оставяме да се гаврят с нас! Докато народа не почне да си търси правата и да се държи като европеец, винаги ще си остане в комунизма!

04.09.2015 09:49:23

Анонимен

ИТ бизнесът е много добре заплатен по целия свят, но след като може и в България да се развива добре младите хора нямат да търсят работа навън.

03.09.2015 20:44:02

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.