• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Още два дни порои

Още два дни порои

/КРОСС/Градушка и смерч в общините Златица и Пирдоп, както и софийската Чавдар, са нанесли сериозни щети на реколтата, на сгради и автомобили, съобщиха от Службата за пожарна безопасност и защита на населението. Днес ще бъде направен оглед на щетите в засегнатите населени места.

В администрацията на Софийска област снощи е свикан Щабът за изпълнение на плана при бедствия. Поради влошените метеорологични условия - дъжд, градушка и ураганен вятър, в общините Чавдар, Мирково и Златица е обявено бедствено положение.

От Службата за защита на населението са реагирали на 157 сигнала за произшествия, свързани с влошената метеорологична обстановка в цялата страна.

Жълт код за валежи на територията на цяла Северна България и областите Бургас, Ямбол и Сливен е обявен за днес. В областите Шумен, Разград и Търговище синоптиците предупреждават за силни гръмотевични бури. Очаква се количеството дъжд да достигне 50-60 л/кв.м. 

За останалата част от страната е обявен зелен код.

Очаква се и покачване на нивата на реките в по-голямата част от страната. През следващите денонощия, в резултат на очакваните валежи и поради високата почвена влага са възможни по-съществени повишения на водните нива и локални поройни наводнения.

В четвъртък и петък има вероятност на повече места валежите да са значителни. Очакваните количества за денонощие са средно 15-30 л/кв.м, но локално може да стигнат и 50-60 л/кв.м.

В следствие на валежите главно в Дунавската равнина и Източна България са възможни съществени повишения на водните нива на реките Искър, Вит, Осъм, Янтра и Русенски лом.

Според прогнозите на Европейската система за предупреждение на наводнения се очаква сериозно покачване на нивото на реките Дунав и Марица - възможно е на места да бъдат достигнати високи и критични прагове на предупреждение.

Остава бедствено положението в карловското село Климент. Залети са къщи, прекъснати са пътища, екипи на пожарната отводняват.

Днес над по-голямата част от страната облачността ще бъде значителна, с временни разкъсвания в часовете преди обяд. На много места ще паднат валежи, в отделни райони интензивни, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. По-значителни ще са валежите в източната половина от страната. Възможни са градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури - между 19° и 24°, в София - около 20°, информират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за юни - ще се понижи.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи, на места интензивни, придружени от гръмотевици. Ще духа умерен, след обяд и привечер - до силен вятър от изток-североизток. Максимални температури между 19° и 22°. Температурата на морската вода е 23° - 25°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините облачността ще бъде значителна, с временни разкъсвания преди обяд. На много места ще има валежи, в отделни райони интензивни с гръмотевични бури. Ще духа умерен, по високите и открити части - до силен северозападен вятър, с тенденция до края на деня да се ориентира от север. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра - около 9°.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.