• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Мехмед Дикме: Когато става дума за ДПС, става дума за пари

Мехмед Дикме: Когато става дума за ДПС, става дума за пари

/КРОСС/Трусовете в ДПС и смяната на лидера на движението Лютви Местан са свързани най-вече с икономически интереси, заяви Мехмед Дикме, министър на земеделието в правителството "Сакскобургготски" и бивш кмет на Ардино, пред Нова телевизия.

"Когато става дума за ДПС, става дума за пари", каза Дикме и допълни, че промените в движението са свързани с разпределянето на икономическо влияние, като разпределянето на общински и европроекти на свързани фирми с различните лица в движението.

На въпрос за ролята на депутата от ДПС Делян Пеевски, Дикме отговори: "Пеевски никога не е чакал да влиза при Местан, докато Местан е чакал да влезе при Пеевски."

Според него отстраняването на Местан е било очаквано, но се е предполагало да се случи по време на националната конференция на движението по-късно тази година.

"Декларацията (за свалянето на руския самолет от Турция - бел.ред.) е само повод. Доган отдавна беше свалил доверието си от Местан", коментира той.

Дикме заяви, че Ахмед Доган преди месеци е споделил с приближени, че се "опитват да ми отнемат партията, но аз няма да позволя това."

Според Дикме Местан е придобил огромна икономическвлизяние заедно с Бахри Юмер - областния лидер на движението в Кърджали. Двамата контролирали строителни компании, които печелели всички обществени поръчки в региона за десетки милиони.

"Очевидно икономическата сила на Местан расте. А тази година предстои национална конференция. Този, който подготвя националната конференция, ще определи националния съвет и Централното оперативно бюро, т.е. - ще вземе цялата власт", заяви той.

"Доган направи най-голямата си грешка с назначаването на Местан и изгонването му бе най-силния ход. Местан никога не е бил съпричастен с идеите на ДПС, той използваше движението", коментира бившият министър.

Според него Местан спекулира с темата за снемането на охраната му.

"Местан се опита чрез турските служби да овладее движението и да вземе пълната власт в ДПС", каза Дикме, но не се ангажира да коментира какво е обещал Местан в замяна на тази помощ.

"В момента ДПС е в най-слабата си позиция от основаването си... Трябва да се направи всичко възможно да не се допусне навлизането на политиката в джамията. ДПС представлява около 15% от населението на страната и ако не се контролира председателството на движението може да възникне опасност от навлизане на ислямистки идеи в страната . Но сега ДПС продължава да изпада в изолация и все повече се отдалечава от реалността."

Запитан дали ще се върне в политиката, Дикме заяви, че няма място за него в едно нереформирано движение. Според него в момента не може да има друг лидер освен Ахмед Доган, а тримата нови председатели нямат капацитет да управляват движението.

"Не мога да назова икономическата причина за отстраняването на Лютви Местан, но тя в никакъв случай не е този руски парцал, с който Лютви Местан и Ахмед Доган си бършат ръцете", заяви по-рано съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

"Здравата хватка на ДПС определяше преди получаването на обществената поръчка, да се дадат 10-15%, за да може конкретна фирма да получи поръчката. Това се е случвало в област Бургас масово", каза още Симеонов и добави: "Смятам, че с отстраняването на кадри на ДПС от определени постове, тези потоци са били прекъснати и това създаде вътрешно напрежение в ДПС".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.