• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Лютви Местан: Спрете с анти-ДПС нагласите

Лютви Местан: Спрете с анти-ДПС нагласите

/КРОСС/България се нуждае от управление на развитието и нова формула на властта, заяви председателят на ДПС Лютви Местан и посочи, че местните избори ще потвърдят категорично тази теза. 

От парламентарната трибуна на НС Местан говори за общите приоритети на управляващите и призова да спрат анти-ДПС нагласите.

Вместо да вземе да се разберете, вие избирате да компенсирате липсата на идейна спойка с друг източник на управляващо единение. Естествено това е ДПС. И това не може да не поражда тежка криза на политическата идентичност на дясното, което предпоставя ценностната и политическата криза", заяви Местан. 

В декларацията за приоритетите през новата пленарна сесия, Местан посочи още: „Думата стабилност не може да замести думата развитие. Стабилността не е самоцел, а само средата, в която следва да се разгърне политика на развитие".

„ДПС ще продължим да се развива като модерна либерална партия. За стратегически верни решения, на ДПС може да се разчита. Ще изпълним категорично ангажимента, поет с 36 подписа под гласове за новия конституционен проект", увери той. 

Лидерът на ДПС коментира, че началото на есенната сесия на 43-то НС съвпада с първата година от кабинета Борисов 2. „Най-честата оценка е, че управлението е стабилно. Въпросът е кой как разбира стабилността. Още при избирането на кабинета изразихме тезата, че стабилността е политически параметър. Ние ще спестим примерите за други вътрешно-коалиционни резони в областта на пенсионната реформа, сигурността, социалната политика, украинската криза, защото биха били потвърждение на изказаната теза, че формула на управляващото мнозинство, не просто е разноидейна и с примес на антиевропейска, националистическа партия, не може да генерира стабилност", посочи Местан. 

В декларацията ДПС коментира и два въпроса, първата от която за политиката по отношение интеграцията на малцинствата и отношението към етно-религиозните общности. „Политиката на управляващите спрямо ромите е слаба, защото е силова. Чухме Бъчварова да казва, че казусът Гърмен показва, че държавата може да се справи с този въпрос, но как - с багери, жандармерия", обясни Местан и изтъкна, че ромският въпрос няма да се реши по този начин. По тази причина ДПС настояват за образователна интеграция, която да започне от предучилищна възраст и подчерта, че в Бюджет 2016 партията ще подкрепи нарочна национална програма за изграждане на детски градини във всички ромски квартали. „Социалното изключване може да се преодолее с интеграция", обобщи той.

Втората тема, която засегна ДПС, е това, че днес европейската политика е остро предизвикана в най-фината си част - хуманизма от бежанската криза. „България и Румъния се гордеят с телените мрежи, с които спират бежанския поток. Срещу кого и срещу какво изправят телени мрежи България и Румъния. Може ли ЕС да бъде затворен с телени мрежи", попита Местан. „Затворен ЕС означава мъртъв ЕС, смърт на европейската идея на хуманизма, солидарността и демокрацията. Кризата показва, че разширяването на ЕС към Югоизточна Европа е без алтернатива", каза още Лютви Местан.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.