• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Лютви Местан: Бях политически екзекутиран в Сараите, но оставам в политиката

Лютви Местан: Бях политически екзекутиран в Сараите, но оставам в политиката

/КРОСС/ Не приемам нито начина, нито мотивите, особено мотивите, с които бях отстранен, бях политически екзекутиран. Ритуално, в най-ярките образци на сталинизма и на тоталитаризма. Без право на последна дума. Не бях допуснат на заседанието. Попитах тогавашния заместник-председател Риза дали ще имам достъп. Каза ми, че няма да имам достъп и че ако има промяна, на следващия ден, ако има промяна, ще че звънне в 9.30. Нямаше обаждане.

Това каза доскорошният лидер на ДПС Лютви Местан, който бе изключен от партията и от парламентарната група, на пресконференция днес.

Лютви Местан беше изключен от партията с решение на мнозинството от ръководството на ДПС,  в Сараите на Ахмед Доган.Извънредното заседание се е провело в присъствието на 70 на сто от членовете на Централния съвет на ДПС. На него почетният лидер на ДПС Ахмед Доган заявил: "Такава ще бъде съдбата на всеки, който се изправя срещу националните интереси на България".

Местан обясни, че заседанието на ДПС е нелeгитимно.

До заседанието се стигна след като Доган разкритикува остро лидера Лютви Местан.

Лютви Местан каза, че в телефонен разговор, на 22 декември 2015г. , му било намекнато, че ще му бъде поискана оставката.

Аз трябваше да се откажа от декларацията и да се оттегля доброволно.

Ако някой иска да призная за грешна една откровено правилна политика, която съм водил, трябва да знае, че е невъзможно. Естествено, че отказах, заяви Местан.

Декларацията ми не е гаф. Декларацията е написана в една от стаите на ПГ в НС и при написването й имаше достатъчно на брой колеги, в това число и членове на сегашната тричленка, която управлява ДПС.

Искам още веднъж да се прочете тази декларация и да се види дали мога да бъда укорен за нея, настоя Местан.

По думите му, по-късно в същия ден пак по телефона са му съобщили, че охраната му е била свалена изцяло.

Местан призна, че се е страхувал за живота си, за собствената си безопасност и тази на семейството си. Това наложило за ден-два да отседне при приятели извън София.

По думите на Лютви Местан от ДПС ще се опитат да подменят мотива „Доган отстреля Местан заради Русия".

Това е тежка стратегическа грешка, не просто тактическа, защото този мотив не е разбран и няма да бъде разбран от избирателите. За първи път се засяга първоосновата на партията. За първи път става въпрос за ценностен проблем, коментира Местан. Той допълни, че има една единствена публична среща с Ердоган и две срещи с Давутуглу.

Те ще се опитат да стеснят евроатлантическите позиции до протурски. Точно това наблюдавам, добави той.

Аз не им се сърдя и отдавна съм им простил, каза Местан и добави: Важно е човек да не губи достойнството си.

И наистина съм горд със стотиците избиратели, мога да кажа хиляди, които доблестно, без страх изразиха категорично несъгласие и с тоталитарния начин, по който съм отстранен и с мотивите за това. Изразиха подкрепа, каза още доскорошният лидер на ДПС.

ДПС да се върне на власт през парадния ход - това бе възможно само, повтарям - само, ако полето, политическото поле и пространство на ДПС се освободи от едни много опасни мини, устойчиви митологеми, с които бе обрасъл публичния ни образ, а именно твърдението, че ДПС е етнокорпоративна партия, олигархична партия на руските интереси. Положих огромни усилия да оборя тези митове с една политика на последователен и ярък евроатлантизъм, защото знаех, че с тези воденични камъни ДПС няма да бъде легитимен ,участник в управлението  на страната, особено в съюз с дясното в България, коментира Лютви Местан.

Дали успях?

И да. И не.

Без да съм наивник, аз разбирам, че съм играл ролята на наивник. Някъде преди Коледа стъпих на руска мина, каза Местан.  

Безпрецедентна, епитетна война, охулване, което е много интересно, анализирано с езика на научния инструментариум от гениалния Цветан Тодоров. Той описва мисленето, при което истината за света се дели на наш и техен, на нашия и на врагове. И краят настъпва не с отстраняването на врага, а с ликвидирането на врага. Противникът се дехуманизира, той става гад, влечуго, чакал. Така елиминирането му става приемливо за всички.

Уникално описание на онова, което наблюдавам върху себе си, каза още Лютви Местан.

Той бе категоричен: Няма да бъда уплашен. Ще продължа да отстоявам тези политики, категоричен бе той.

Той заяви, че ще остане в политиката. Под каква форма предстои да се изясни, каза той и посочи, че новият субект ще бъде евроатлантически ориентиран.

Българският национален интерес е свързан не с Русия, а с ЕС и НАТО. Променената геополитическа следа не е аргумент българското общество да се зареди с песимизъм за бъдещето на ЕС, а точно обратно. Променената геополитическа среда е още един аргумент за укрепването на евроатлантизма, заяви той.

В отношението си към Република Турция българската политика проявява отсъствие на стратегическа дълбочина, защото, за съжаление, много анализатори виждат в образа на Турция образа на османския владетел, каза на брифинг Лютви Местан и допълни, че има опити в негово лице да се концентрира негативното отношение към съседната страна.
Местан предложи темата за стратегическа дълбочина да стане повод за друга пресконференция.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Стамболов

Разделянето на обществото на една малка държава на базата на проимперски „филства” (русофилство, туркофилство, англо-американофилство и т.н.) е симтом на неизживяни робски комплекси и предпоставка за нейното ликвидиране. Здравият разум изключва всякакви илюзии, че някоя от империите би пощадила нашия суверинитет, защото, видите ли, „много ни обичала”. С изключение на Германия, която, уви, днес не е световен военно-политически фактор, бившите и настоящи империи продължават да ни кроят шапката. Кремъл , Вашингтон и Анкара не без помощта на Лондон задружно ни денационализират. Лондон и Вашингтон абсолютно безсмислено през 1943 г. бомбардираха София , след което ни харизаха на Сталин, а след 1990 г. превърнаха България в трудово-демографски донор. Кремъл не се задоволи само с това, че ни бе превърнал в своя колония, ами нареди на ЦК на БКП да подготви (през 1963 и 1973 г.) официалното анексиране на България от СССР, та само стечнеието на външнополитическите обстоятелства тогава ни спаси да не загубим своя държавен суверинитет. А след като през 1989 г. договори с Вашингтон и Лондон как да поделят контрола си над България, Кремъл продължи да доизстисква душата на смалявашия се български народ чрез своя монопол над енергетиката, туризма и телекомуникациите. Трябваше наскоро Кремъл и Анкара да се хванат за гушите заради нещо съвсем друго, за да лъсне след скандала в ДПС зловещата истина, че изпълнението на неоосманистките планове над България досега е ставало с мълчаливото съгласие на Кремъл. При условията на задаващото се ново поредно преразпределяне на света ни остава единствено упованието, ЕС да съумее да се консолидира и да удържи натиска на неоосманизма и ислямския фундаментализъм !

07.01.2016 14:46:38

Анонимен

Турското мекере Местан да си ходи в страната, на която служи като шпионин. След като България не е държава та да го вкара в затвора за шпионаж в полза на Турция.

07.01.2016 14:19:42

Анонимен

И преди и сега това нещо е изключително противно същество.Слузесто лигаво хлъзгаво-като току-що изпълзяло от блатото.Каква отговорност може да му се търси и за какво?То е с извратено мислене морал и ценностна система.

07.01.2016 13:33:31

Анонимен

" Бях политически екзекутиран ..." Предателите на съд и при доказана вина реална екзекуция!!

07.01.2016 13:18:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.