• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан: Олигархията е свързана с властовата протекция на всеки премиер

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан: Олигархията е свързана с властовата протекция на всеки премиер

/КРОСС/ Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ) - така ще се казва новата партия на бившия лидер на ДПС Лютви Местан.

Ние ще създадем автентична либерална българска политическа партия, категоричен бе Местан. Според него определянето на предстоящия нов либерален евроатлантически проект неслучайно е предварително обявен като турски. Този сценарий, смята Местан, се лабораторен. Опасната цел е представяйки тази партия като продукт на чужди интереси да се ангажира ресурсът на българската държава, специалните  служби да вземат на прицел новия политически субект и така чрез ресурсите на държавата да се ограничи конститутационното право на политическа дейност, коментира Местан.

Готов съм да понеса и това, заяви политикът.  

По думите на Лютви Местан не атаката срещу него и хората, които са с него, обаче е причина да създаде нова политическа формация.

Истинската причина за създаването на новия политически проект е че в България има реална необходимост от ясен либерален, евроатлантически политически субект, посочи той.

Местан допълни че новата партия ще продължи правилните политики, които е отстоявал и като председател на ДПС.

Аз затова казах, че мога да бъда изключен от партията, но не мога да бъда изключен от идеите си, каза той.

Според него след предколедната реч на почетния лидер на Движението е настъпило ценностно разцепление

Аз бях обвинен, че натовската декларация е политически гаф, политическа грешка. Аз не съм съгласен с това. Но речта на Доган бе стратегическа грешка, каза той и коментира, че в нея Доган е отрекъл основополагащите принципи на либерализма.

Толерантност, свобода и отговорност са трите принципа на съвременната либерална демокрация. А ДПС се определя като либерално-демократична партия, член на Алианса на европейските либерали.

Това категорично отричане на трите принципа е абсолютно неприемливо.

Тази реч свали маските, заключи той.

Вече 40 дена обикалям страната и регистрирам критична маса, които категорично не споделят тази реч и се чувстват непредставени от ДПС. Тези хора могат да останат без представителство, каза Лютви Местан.

Лютви Местан даде интервюто си пред Нова телевизия след месец мълчание.

Мълчах доста. След пресконференцията в началото на януари, близо месец мълча, защото исках да видя докъде ще стигне тази атака срещу мен и хората, които са с мен. Стигна дъното. Прескочени са всички - морално, етични, политически и най-вече човешки - граници. Посегнаха дори на семейството ми, обясни мълчанието си той.

Не съм тук, за да отговарям на медийните бухалки. Няма да слизам на нивото им и да отговарям персонално, с персонални нападки, на когото и да е, моите отговори на всичко това ще бъдат единствено политически, заяви Местан.

На колегите си, които сега го нападат, той препоръча въобще да не се занимават със съвестта си, „защото тоталитарните системи не обичат хора, които се съмняват, които се обръщат към съвестта си, защото противното би се отразило на тяхната кариера".

Аз мога да нося бой, защото не съм бил галеник на съдбата. И това ми качество не би трябвало да се подценява, ще бъде грешка, предупреди Лютви Местан.

Лютви Местан отказа да персонализира въпроса за олигархията. Той обаче заяви готовност за окончателното падане на маските и демаскирането на задкулисието като уточни:

Но в този разговор трябва да участват само партии, които са готови за своя катарзис. Не смятам, че този разговор е възможен, ако се води на плоскостта кои са олигарсите без връзка с реалните носители на властта, без разговор за министър-председателите, за връзката им с олигарсите, защото те са немислими без тях. Всички министър-председатели, в това число и последния - г-н Бойко Борисов, заяви Местан.

Той бе категоричен, че олигархията е невъзможна без помощта на властта. Олигархията е свързана с властова протекция.

Кои са олигарсите, коя е олигархията на България?

Най-компетентни да отговорят на този въпрос са хората, упражнили властта. Олигархията е немислима без властта, ерго  премиерите, коментира още Местан.

Или в България няма олигарси и затова премиерът не знае кои са, или ако има олигарси, той е най-компетентен да назове кои са те.

И понеже каза, че има олигарси, аз го попитах кои са и кои медии им принадлежат, каза Местан и обясни, че председателят на парламента Цецка Цачева му отговорила, че този въпрос не засяга политиката на правителството и по тази причина не може да бъде зададен на парламентарен контрол.

Попитан отново кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС Лютви Местан каза, че  отговорът на въпроса е в анализ на поведението на група медии, които бяха основните глашатаи на Бойко Борисов и на Цветанов.

Направете един елементарен медиен анализ и ще разберете кой назначи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, кой предизвика предсрочни избори и кой помогна на тази политическа сила и срещу какво, завърши Местан. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

българин

След като го изритаха от ДПС и има реална опасност да бъде съден за национално предателство, Лютви Местан прави дебел намек, че може да проговори за връзките на властта с мафията.

09.02.2016 09:39:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.