• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

На първо четене забраняват бурките

На първо четене забраняват бурките

/КРОСС/ Със 108 гласа "за", осем - "против" и нито един "въздържал се" парламентът прие на първо четене законопроектът за забрана за носене на облекло, скриващо изцяло или отчасти лицето.

НС отхвърли предложението на ДПС текстовете да бъдат оттеглени и записани в закона за тероризма.

Срещу законопроекта на Патриотичния фронт се изказаха депутати от ДПС И ДОСТ.

Според Тунчер Кърджалиев (ДПС) текстовете не решават нито един съществен проблем. "Идеята, особено някои мотиви на закона, не ни дават основание остро да възразяваме. Част от аргументите, особено пък допълнени и с придадения им акцент от страна на Министерство на правосъдието и МВР, ДАНС, а после и Главно мюфтийство, заслужават внимание. Налице са пречки за идентифициране на определено лице при закриването му. Това, макар и неубедително, е свързано с теми като национална сигурност, риск от терористични атентати, осигуряване на спокойствие и сигурност на българските граждани", допълни Кърджалиев.

Но по думите му става въпрос за бутафорен проблем, а идеите са чист популизъм. Думата взе и бившият председател на ДПС Лютви Местан, според който подкрепата за този законопроект е "поредната цена, която уж системните партии като ГЕРБ плащат на Патриотичния фронт като отплата за властта".

"Нищо не налага обсъждането и приемането на този закон. Става въпрос за политическа сделка. Която доведе до комичната ситуация отпреди малко - първоначално предложението за удължаване на работното време на Народното събрание не беше прието. И какво се случи? Спринт, към пултовете за гласуване. За да не се развали сделката. Това е комично и жалко, както комичен и жалък е целият законопроект. Не е вярно, че засяга 30-40 жени от Пазарджик. Много елегантен нюанс, който допуска обсъждането на този закон. Засяга десетки, стотици хиляди жени, изконни традиции и на мюсюлманите, и на християните", заяви Местан.

По думите му проектът засяга и паметта на майка му. "И представата, с която я помня". Той цитира "сърцеведът" Йовков и началото на разказа "По жицата": "Че беше горещо, горещо беше, но Моканинът знаеше, че ако жените тъй отпуснат забрадките си, не жегата, а нещо друго ги мъчи".

Местан обяви, че биха подкрепили текст, който да забранява отказа от идентификация. Той призова решенията на Европейския съд в Страсбург да се четат внимателно.

Законопроектът предвижда на публични места да не може да се носи облекло, скриващо напълно или частично лицето. Записано е още, че забраната ще важи за всички официални институции и обекти в селата и градовете, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации.

Текстовете минаха през няколко комисии, като всички го приеха. Междувременно местни забрани бяха въведени в няколко града. Парламентът удължи работното си време, докато гласува законопроектът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.