• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Д. Ганев: Въпросът не е колко депутати ще се отцепят от ДПС а дали Местан ще успее да разцепи структури

Д. Ганев: Въпросът не е колко депутати ще се отцепят от ДПС а дали Местан ще успее да разцепи структури

/КРОСС/Врачуванията какво ще стане с ДОСТ са на твърде ранен етап, за да говорим с категоричност. Тепърва трябва да видим доколко новата партия на г-н Местан ще успее да откъсне живо месо от ДПС. До момента наблюдавахме как няколко депутата от ДПС минаха като независими около г-н Местан, коментира пред БНР политологът Димитър Ганев. Той направи аналог с опита на Касим Дал да създаде собствено движение преди време, който не успя да направи „съществен пробив".

Въпросът тук не е колко депутати ще минат в НС към независимите и ще се отцепят от ДПС. Същественият въпрос е доколко г-н Местан ще успее да разцепи структури на ДПС. В тази парламентарна конфигурация няма значение дали ДПС има 36 или 30 депутата, но има много голямо значение дали ключови структури като тази на ДПС в Кржджали биха заели страната на г-н Местан, каза политологът.

Днес в студиото на Нова телевизия бившият председател на ДПС Лютви местан обяви името на новата му формация - Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ). 
Ние ще създадем автентична либерална българска политическа партия, каза той и посочи, че тя не идва в отговор на атаките срещу него, а за да представи онази част от електората на  ДПС, която не се счита вече за представена от Движението, особено след речта на почетния лидер Ахмед Доган. 

Идеята за ДОСТ се роди спонтанно, може би като феникс, от пепелта и разрухата, която причини г-н Доган на ДПС, каза по-късно пред БНР бившият депутат от ДПС Хюсеин Хафъзов.

Смятаме, че България наистина, на този етап, има нужда от една либерална политика като антитеза на остракизма, на изключването, на крайния национализъм и на латентния такъв. ДПС имаше претенцията да е такава формация до момента на речта на Ахмед Доган. Сега или движението трябва да се разграничии, да се отрече от почетния председател, това, което той каза по отношение на ЕС, на НАТО, на либералните, на демократичните ценности, или наистина има нужда от една нова формация, която да представлява тази идея, заключи Хафъзов. 

Тепърва ще бъде поставен въпросът как ще се финансира новата партия. Това ще стане на Учредителния съвет.

Политологът Димитър Ганев припомни, че ДПС е спечелило местните избори в Кърджали, както и мнозинството в общинския съвет, но все още няма председател, което говори за хронични противоречия в структурата на ДПС, от които Местан „може да се възползва".

Не мога да кажа дали той ще успее да вземе контрола над тази организация, но по-скоро съм скептичен, допълни Ганев. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.