• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Поройни дъждове и наводнения на Балканите (обновена)

Поройни дъждове и наводнения на Балканите (обновена)

/КРОСС/ Жълт код за опасност от обилни валежи в 12 области на България обяви Националният институт по метеорология и хидрология към БАН.

Предупреждението е в сила за Видин и Монтана, където жителите на няколко села преживяха тежка нощ заради придошлите води на реките. Жълт е кодът и във Враца, София град и София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали.

Поредният средиземноморски циклон ще донесе обилни валежи. През последните 12 часа във Видинска и Монтанска област са паднали средно около 20 литра на квадратен метър.

Очакванията са през следващите часове до полунощ в Западна и Южна България да се извалят до 30-40 литра на квадратен метър. С тези количества дъжд е много вероятно отново да има наводнения в тези райони, особено при положение, че все още се нормализира положението след валежите от миналата седмица.

Прелели язовири са наводнили десетки къщи във Видинско през нощта срещу четвъртък. Кметът на община Ружинци Венцислав Ванков каза в интервю за bTV, че е прелял общинският язовир в село Гюргич, има наводнени къщи и мазета, хората са евакуирани. В селото нямаше ток, доставихме агрегат в един частен имот, където са настанени хората, обясни кметът.

Той допълни, че в селото има екипи на Гражданска защита, а полицията е на крак, за да помогне на хората, сред които има много възрастни и малки деца. Венцислав Ванков не уточни колко души са били евакуирани, защото не са били броени в извънредната ситуация.

Той съобщи, че в Гюргич водата вече се е оттеглила. Според него стената на язовира е в добро състояние, а кранът, с който се регулира източването му, е нов. Бил е инспектиран от специална комисия, назначена от областния управител на Видин, която не е установила нередности. Предстои днес да бъде проверено дали има проблеми със съоръжението.

Венцислав Ванков информира за проблем и с друг язовир - при село Смирненски, община Брусарци, за който местни хора са подавали сигнали през последните дни.

Информирах кметицата на Брусарци и съм подал сигнал на телефон 112 да предупредят Монтана, че идва много вода от Гюргич, обясни още Ванков.

В съседното село Плешивец бурните води на река Лом са отнесли три автомобила, има една срутена къща, паднали дървета и електрически стълбове. Към момента няма затворени пътища в община Ружинци.

След падналите проливни валежи през последните дни са подадени множество сигнали от граждани за наводнени дворове, къщи, отнесени асфалтови настилки на улици и други. 

Най-тежки са нарушенията по пътя Белоградчик - Орешец. Възстановяването му ще струва стотици хиляди левове.

В резултат на падналите валежи през последните дни има покачване в нивата на язовирите в района на Пазарджик

Нивото на язовир „Тополница" се е покачило с около 20 милиона кубически метра и в момента е 82 милиона кубически метра. Общият обем е 137 милиона, което означава, че има над 50 милиона кубически метра резерв, така че опасност няма. В останалите два язовира - „Малка Мътница" и „Виноградец", също няма проблеми.

Продължава източването на язовир "Копринка", който преди дни беше достигнал пълния си водосбор. По 35 кубически метра вода в секунда от "Копринка" захранва водноелектрическа централа под стената на язовира, а после се влива в река Тунджа Други 6 кубически метра отиват по канал до Стара Загора за индустриално ползване и напояване.

Разлив на Тунджа е създал напрежение в района на село Юлиево, заради опасност водите да залеят селото, съобщи за БНР областният управител Живка Аладжова. Две от помпените станции на ВиК дружеството, които се намират край село Ягода са били залети от реката, но днес работата им е възстановена. Заради есенното прочистване на коритото на Тунджа тази година не се стигна до тежки наводнения на пътя Стара Загора-Казанлък.

И днес на много места ще вали дъжд, а облачността ще е значителна.

Интензивни и придружени с гръмотевици ще са валежите след обяд в югозападната половина от страната, докато в североизточната ще са само на отделни места и предимно слаби, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН. Ще се усили източният вятър, в Дунавската равнина и източните райони на Горнотракийската низина, умерен. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 17° и 22°, в София: 17° - 18°.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно. Ще превали слаб дъжд. Ще духа умерен източен вятър. Максималните температури по крайбрежието ще са между 15° и 18°. Температурата на морската вода е 12°-14°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала с тенденция вечерта да се усили.

Над планините ще бъде облачно, мъгливо и ще вали дъжд, само в най-високата част на Рила и Пирин - сняг. Ще се развият и гръмотевични бури. Ще духа умерен и силен изток-югоизточен вятър, по-слаб в Рило-Родопската област, но по време на гръмотевичните бури ще е с променлива посока и скорост. Максимална температура на 1200 метра - около 12°, на 2000 метра - около 5°.

Метеоролози предупреждават за нови опасни валежи в Европа, които може да доведат до покачване нивото на река Дунав. Властите в съседна Румъния, Сърбия и Гърция са в повишена готовност и други реки да излязат от коритата си. Очаква се до края на седмицата край Русе то да достигне 500 сантиметра, което обаче не крие опасност от наводнения. Критичният праг е над 750 сантиметра.

Най-застрашени от пороите са Румъния и Сърбия. Наводненията в Южна Румъния взеха 4 жертви, а двама души остават в неизвестност. В Сърбия хиляди декари с посеви са унищожени, а основни пътища са блокирани от наводнения или свлачища.

Националният институт по метрология в Румъния предупреди за поредна опасност от нови наводнения тази сутрин в южната част на страната и обяви оранжев код.

Опасност от наводнения има в областите Мъхединц, Горж, Опт, Арджеш, Телеорман и Дамбовиц. "Прогнозите за времето въобще не са добри". Това каза вицепремиерът Ливиу Драгнея по време на заседанието на щаба за извънредни ситуации, който се проведе в сградата на правителството в Букурещ, съобщава Аджерпрес. Той поиска управителите на областите да изпратят спешен план за действия до щаба за извънредни ситуации, за да може да се организират необходимите спасителни операции.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.