• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

С пускането на метрото в новия участък спестяваме около 8 000 тона вредни емисии във въздуха

С пускането на метрото в новия участък спестяваме около 8 000 тона вредни емисии във въздуха

/КРОСС/Почти 50 000 души дневно ще могат да използват софийското метро допълнително към тези 300 000, които вече го ползват с пускането на новата линия до Летище София от днес. Метрополитенът вече е с почти 5 км повече и с още 4 метростанции. С пускането на метрото в новия участък спестяваме около 8 000 тона вредни емисии във въздуха.

Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова. В интервю за БНТ тя определи този етап от изграждането на транспортната мрежа на софийското метро като ключов, тъй като се свързва Аерогарата с Централна жп гара, Централна автогара.

Там, където все още има някакви проблеми, ще се взимат мерки, обеща Фандъкова и гарантира строг контрол.

Вече на 99% е готов и другият участък, който се изграждаше заедно с този. Това е участъкът в кв. „Младост" до Бизнес парка. Той ще бъде пуснат в движение на 8 май. Това за „Младост" е една сериозна придобивка, имайки предвид големия трафик, който се генерира точно до Бизнес парка, и освен това заедно с метрото, общо в „Дружба" и в „Младост" има и около 2 км и половина нови булеварди с тротоари, с осветление, така че това е една допълнителна придобивка за инфраструктурата на тези два квартала, каза кметът. 

Фандъкова посочи, че след 8 май вече общо 90 000 души, заедно с този участък, който стартира от днес, ще ползват метрото. Така че 1/3 от градския транспорт всъщност ще се падне на метрото, а до края на годината разчитам да започнем и строителството на третата линия, с която всъщност метрото ще има 50% дял в системата на градския транспорт, уточни тя.

Централният участък, най-важният от гледна точка на времето, което е необходимо за строителство, ще бъде изцяло подземен. Той ще бъде от Малък градски театър „Зад канала" през Централна градска част от „Красно село", обясни Фандъкова. По-късно се надявам да започнем и участъците, които отиват към бул. "Владимир Вазов", кв. „Левски" в едната посока, и в другата - до кв."Овча купел", но това вече са следващите етапи, допълни тя. 

Фандъкова заяви, че със строителството на централния участък от третата метролиния няма да се затварят булеварди. По-скоро при изграждането ще има затруднения на някои места. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.