• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Обявиха бедствено положение в Мездра

Обявиха бедствено положение в Мездра

/КРОСС/ Поради усложнената обстановка днес кметът на община Мездрава Иван Аспарухов обяви бедствено положение в града.

Падналите през последното денонощие интензивни валежи от над 50 л/ кв. м предизвикаха повсеместни наводнения в гр. Мездра и в някои от съставните села на общината. Вследствие на проливния дъжд река Моравешка излезе от коритото си и наводни жилищни кооперации, селскостопански постройки и дворове на ул. „Христо Ботев" в западната индустриална част на града. Водната стихия е отнесла десетки домашни животни и покъщнина. Под вода останаха производствените дворове и складове с готова продукция на текстилното предприятие „Ню текс" и на пивоварна „Леденика".

Малко преди полунощ спешно са евакуирани 18 възрастни и деца, живеещи в едноетажните общежития в района на „Станкето", които са настанени да пренощуват в Ритуалната зала на Община Мездра, информира Тодор Христов, секретар на Общинския кризисен щаб при бедствия, аварии и катастрофи.

Рано сутринта рязко се повиши нивото на река Боденска, която наводни двора на най-голямата детска градина в гр. Мездра - ОДЗ 2, и пет къщи в източната част на ул. „Ал. Стамболийски", в района на предприятието за добив и обработка на скално-облицовъчни материали „Хемус - М". Наводнени къщи, мазета, гаражи и дворове има и на други улици в ниската част на града: „Индустриална", „Левски", „Христо Ботев". От пожарната изпомпваха вода и от сградата на РУ на МВР. Отводнителните операции продължават.

Драстично се покачи нивото на река Искър в района гр. Мездра, както и това на най-големия язовир в общината - Върбешкия. Двата водоема са под постоянно наблюдение от екипи на „Гражданска защита" и полицията.

Бурята остави снощи без ток повечето селища в общината. Към момента авариите са отстранени и електрозахранването е възстановено, уверяват от ЧЕЗ Разпределение България. Обилните валежи създадоха проблеми по железопътната и пътната инфраструктура на територията на община Мездра. Тази сутрин е наводнен първи коловоз на ж. п. гара Мездра, който впоследствие е отводнен, съобщават от Национална компания „Железопътна инфраструктура". В междугарието Мездра Юг - Зверино е имало свлечена земна маса и паднало дърво върху железния път. Участъкът е разчистен, като движението не е прекъсвано. Временни затруднения за движението имаше и по главен път Е79 в района на с. Ребърково, които вече са отстранени.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.