• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Спират мигранти от Сирия и Ирак в Одрин

Спират мигранти от Сирия и Ирак в Одрин

/КРОСС/Големи групи мигранти от Сирия и Ирак продължават да прииждат в пограничния град Одрин. Около 1000 бежанци се намирали в града, но под контрола на полицията, съобщи валията Дурсун Али Шахин, цитиран от БНР. Той заяви, че няма да им разрешат да се придвижат до границите с България и Гърция, за да преминат в Европа. По думите му след като някои европейски държави обявиха, че ще приемат мигранти, броят се е увеличил неколкократно в сравнение с предишните месеци.

Полицията и жандармерията взеха допълнителни мерки за охрана на границите, миналата нощ бяха върнати около 4 хиляди души. Хората са в окаяно състояние, нуждаят се от помощ, каза одринският губернатор.

Няколко стотин мигранти тръгнаха пеш от Истанбул към Одрин, след като истанбулската полиция спря от движение автобусни фирми, пътуващи за Одрин в опит да спрат бежанския наплив.

Автогарата "Есенлер" в Истанбул е блокирана от мигранти, твърди се, че са около 2 хиляди. Те искат да се отправят главно в Гърция през сухопътните граници, понеже пътят по море е по-опасен. Бежанците заплашват, че ще организират протести и блокади на магистралата за Одрин, за да окажат натиск на властите да им позволят „да влязат в Европа през сухопътните граници".

Анкара също е обезпокоена от миграционния наплив към западните граници, подчерта пред журналисти бившият външен министър Мевлют Чавушоглу:

Миграционнната криза е проблем, за чието разрешаване трябва да бъдат положени общи усилия. Както и борбата срещу терора. Ако искаме да разрешим мигрантския проблем, той не трябва да се оставя само на хуманитарните организации. Необходимо е преди всичко да решим проблемите на хората, а именно да бъдат прекратени гражданската война в Сирия и Ирак, терорът на "Ислямска държава", да им бъдат осигурени нормални условия за живот. Тогава те няма да се оставят на каналджиите, няма да рискуват живота си и този на собствените си деца.

Чавушоглу допълни, че бежанците от Сирия и Ирак надхвърлят вече 12 милиона. Два милиона от тях са в Турция.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.