• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Васил Михайлов отказва тазгодишния "Икар"

Васил Михайлов отказва тазгодишния "Икар"

/КРОСС/ Васил Михайлов не желае наградата „Икар", която му присъжда Съюзът на аристите „за изключителен принос към бългаския театър". Актьорът обяви отказа си по БНР само ден след обявяването на номинациите. Церемонията по награждаването ще бъде на 27 март в Народния театър.

„Няма да взема тази награда!", обяви Михайлов.

„Това е моят малък протест за всичко онова, което става и не се случва в театъра", обясни актьорът.

Вторият почетен „Икар" на Съюза на артистите тази година ще бъде връчен на Иван Иванов - „за чест и достойнство".

Михайлов коментира, че за него 27 март - Международният ден на театъра - е голям празник.

„Но аз съм много възрастен вече - през април ще направя 80 години - каза Васил Михайлов. - И с моя опит, с моите успехи, с моите грешки - които сигурно са много - съм си извоювал привилегията да отказвам приятелства, да отказвам срещи, да отказвам роли и да отказвам награди.

Няма да взема тази награда, защото аз отдавна не съм член на Съюза на артистите в България. В моя театър, в който съм вече 50 години - Театър „Българска армия" - няма такава организация. И не само затова [отказвам] - участвал съм в създаването на двата закона за договорните свещени права за сродните... на актьорите. И 15 години съм бил в ръководството на „Артистаутор".

Пред БНР Михайлов пожела да признае една своя „вина", която се оказа неуспехът му да прокара в Народното събрание преди години Закон за театъра:

„Когато бях във Великото народно събрание, последното - аз, Тодор Колев, Вили Цанков, Стоян Попов и един режисьор - Реджеб Садък - бяхме създали Закон за театъра, който успяхме да раздадем по банките на депутатите. Но тогава министърът на културата Димо Димов и председателят на Съюза на артистите Стефан Илиев не харесаха закона, който игнорираше и министерството, и Съюза. Та затова съм виновен - защото много харесвам промените, реформите... Но реформи без закон не се правят, приятели - за това трябва да се носи отговорност.

Това е моят малък скромен протест срещу всичко онова, което става или не става в театъра".

Актьорът повдигна и въпроса за проблемите в твоческите съюзи:

„В последните години има голяма криза в т.нар. творчески съюзи. Аз членувам в Съюза на кинодейците - и там има проблеми. Но най-големият ми въпрос е защо младите хора не членуват в този Съюз (на артистите - бел. ред.) и защо не ходят да играят в театрите в провинцията. А се става актьор, когато изиграеш поне 50 роли".

Васил Михайлов сподели, че се извинява на хората, които с „радост приемат наградата" - и повтори, че си е извоювал правото да отказва.

Актьорът е сред учредителите на Фондация „Аскеер", която връчва годишните награди за театър „Аскеер" - конкуренти на икарите. Преди четири години и Ивайло Христов отказа своята награда - „Аскеер", присъдена за актьорската му игра в спектакъла „Самотният Запад". Жестът му тогава също бе форма на протест: срещу политиката на държавата в културата.

„Не съм съгласен духовността, културата и изкуството да бъдат заврени в най-гадния ъгъл на задния двор - каза от сцената на аскеерите Ивайло Христов през 2014-а. - Не мога да си го позволя, нито моята съвест заради тези, които идват тепърва на сцената и заради онези, които вече ги няма."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Wolf

Евала!

12.02.2018 17:05:21

Ника

Един от хората,запазили ценностите си,достойнството си,човешкото си лице.Поклон!!!

11.02.2018 17:55:42

Анонимен

Петкоо льо о Капитанее...Велик актьор!

11.02.2018 16:28:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.