• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Д-р Н. Михайлов: Изявлението на Светия Синод е солидарно с масовия страх, но не съдържа духовно послание

Д-р Н. Михайлов: Изявлението на Светия Синод е солидарно с масовия страх, но не съдържа духовно послание

/КРОСС/Позицията на БПЦ е несръчно написана. Тонът на Синода е административен, със скрита паника, не съдържа ясно духовно послание.

От Църквата се очаква друг тон, друг фокус на грижа, малко по-различни тонации. Струва ми се, че върху това спор не трябва да има. Да кажеш, че не бива повече бежанци да се пускат в страната не е допустимо за Църквата. Трябваше да потърси друг синоним на бежанец. Бежанец е собствено уязвимият човек, който няма избор.

Така д-р Николай Михайлов коментира в студиото на Българската национална телевизия позицията на Светия Синод на Българската православна църква относно бежанската криза и призива да не се приемат повече бежанци у нас.

Но да се потрудят да потърсят хора, които могат да пишат според изискванията на Синода, посъветва синодалните старци той.

Това изявление на Светия Синод, посочи д-р Михайлов, „освещава" страхове на много хора. Страховете, които, по думите му, имат основание. Оценката на Светия Синод отразява реалистични тревоги, смята той.

Църквата, в лицето на нейното управително тяло, е силно националистически ориентирана. Това се нарича патриотизъм и национална ориентация на църквата. Но не съумяват нашите синодални старци да откриват тона, духовната норма, думата, не могат да съобщят Евангелска истина, каза още теологът.

Ние сме немощни, дори и светите старци от Синода са духовно немощни, каза още д-р Михайлов.

Д-р Николай Михайлов подчерта, че това не е проблем на бежанците. Това е проблем на преместване на хора, които са устремени към цивилизация с друг стандарт. И това предполага глобално решение, на политическо ниво, смята той.

Този призив на Светия Синод е отправен към Бойко Борисов, който, макар и гениален, не може да се справи, допълни д-р Михайлов.

Изявлението на Светия Синод е подкрепено от обществото, защото то е солидарно с масовия страх, безпокойството и желанието на държавата да се погрижи границата да остане неприкосновена за този поток.

Но от друга страна има хора, които недоумяват как е възможно Църквата да говори на това ниско ниво, каза д-р Михайлов.

Той посочи, че това е и европейската позиция, малко или много. „Това, че Европа е решила да контролира този поток от мигранти, означава да отказва, а не безусловно да приема, както беше решила г-жа Меркел в началото и после се разкая", допълни анализаторът.

Ако Европа се остави на мигрантските маси и те нахлуят, с Европа е свършено, заключи той, цитирайки  оценката световно известни анализатори. Шансовете на Европа да оцелее от ислямската инвазия не са много големи, допълни той.

Що се отнася до призива на папа Франциск всяко семейство да приеме бежанци д-р Михайлов отбеляза, че папата е приел две семейства, но християнски.

Много е лесно да искаш от един народ да бъде милосърден без да му очертаеш силуета на нуждаещия се. Послание за милосърдие без уговорки само по себе си е християнска добродетел, Църквата трябва да е убедена в това послание. Но трябва и елемент на разумност, коментира той.

Много е лесно на реторично ниво да бъдеш милосърден, подчерта д-р Михайлов.

На въпрос „Религиозните ли различия са причина да не приемаме бежанците?" психиатърът и теолог д-.р Николай Михайлов отговори: „Съмнявам се". Той посочи, че има йерархия на страховете в тази история.

Първо - на първично равнище - битова грижа и битов страх, от риска да поискат от тебе, от собствената ти оскъдица. Този страх доминира, смята д-р Михайлов.

Има страх от загуба на самоличност, от национален идентитет , на европейска самоличност. Този страх е повече от основателен, посочи още той.

Този страх се преодолява от господство на разума. Само че разумът жадува за аргументи, не е въпрос на самовнушение. Страховете не идват от нищото, допълни д-р Михайлов.

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.