• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Прокуратурата отказа да разследва Валери Симеонов за расистки изказвания

Прокуратурата отказа да разследва Валери Симеонов за расистки изказвания

София /КРОСС/ Прокуратурата е отказала да разследва председателя на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов за расистки изказвания заради имунитета му като народен представител. Това става известно от постановление на Софийска градска прокуратура, с което "Дневник" разполага.
Държавното обвинение беше сезирано от Красимир Кънев от Българския хелзински комитет (БХК), Ани Димитрова и Еми Барух заради изказване на Симеонов на 17 декември миналата година от парламентарната трибуна. Тогава Симеонов заяви, че българските роми са се превърнали "в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, искащи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки".
Адвокат Даниела Михайлова коментира пред "Дневник", че постановлението ще бъде обжалвано. "Ще изчерпаме всички вътрешноправни средства, за да можем да се обърнем към международни институции, които имат обратна практика". По думите й прокуратурата тълкува доста разширително разпоредбата на Конституцията за функционалния имунитет на депутатите, което е опасно, защото всеки който стане депутат, ще може да използва парламентарната трибуна, за да обижда, който си иска.
"Не е в длъжностната характеристика на народния представител и не виждам как е свързано с работата му да прави такива изказвания", заяви още адвокат Михайлова, която е ръководител на правни програми на Сдружение с нестопанска цел "Инициатива за равни възможности".
За прокуратурата в България етнически мотивирани престъпления не се извършват - това е изводът, който адвокат Даниела Михайлова прави от своята практика и уточнява, че "това не само е невярно, то е подигравка".
"Готова съм да защитя това свое твърдение по всякакъв начин. През годините съм подавала не зная колко на брой сигнали и жалби за подобни престъпления. Никога не е имало адекватна реакация".
По думите й още при подаването на сигнала, "нямахме големи очаквания, че прокуратурата ще предприеме нещо". "Дори да става въпрос за някой маргинал или хулиган, а не за депутат, прокуратурата не реагира", казва още защитникът.
"Решихме, че след като държавното обвинение е единно и неделимо тяло, да подаваме сигналите директно към главата. Защото очевидно останалите части от това тяло не реагират. Но от главата изпращат преписките към районните и други прокуратури. За нас е очевидно, че главата не иска тези престъпления да се разследват", сподели още Даниела Михайлова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

123

А ще го разследвали за това, че оказва натиск върху същата тази прокуратурата за връщането на кмета на община Неделино, Стоян Беширов на власт? Въпреки разкритията за кражбите и присвояванията в удавилата се в дългове община. Беширов ще е кандидата на патриотите, за нов мандат. Човека пак иска да кара инфинитито за 130 000, 00 лева.

04.07.2015 12:03:09

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.