• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Само В. Енчев подкрепи опита на БСП да сезира КС за заема от 16 млрд. лева

Само В. Енчев подкрепи опита на БСП да сезира КС за заема от 16 млрд. лева

/КРОСС/ БСП няма да може да сезира Конституционния съд за ратифицирането на договора за заем за 16 млрд. лв., заради отказа на АБВ и „Атака" да се подпишат под искането до съда, заяви председателят на партията Михаил Миков в интервю за ВTV.

За да бъде сезиран Конституционният съд, са необходими 48 подписа, а левицата има 39 депутати. Единственият подпис извън групата на БСП е на Велизар Енчев.

„Атака" е готова да ни подкрепи, но срещу подкрепа на искането за референдум за участието на България в НАТО. Това няма как да стане", обясни Миков.

Участието на партията в коалиции за местните избори е възможно, но на принципна основа и по места, какъвто е примерът с Кюстендил и формацията на Татяна Дончева, каза Миков и уточни, че споразумение с АБВ е невъзможно, предвид участието на формацията в дясното управление.

„Ние управлявахме и увеличавахме доходите, въведохме възстановяване на 10-процентовия данък за хората на минимална работна заплата, които са близо 300 хиляди. Това е хлябът на тези семейства всеки ден. Днес го предложихме отново и ще го дискутираме в пленарна зала. Мнозинството взе от хората 408 и им даде 360 лева. Привилегиите на майките с деца също бяха отнети точно тогава, когато всички говорят за това, че демографският проблем е един от основните и е политика на този кабинет", заяви Миков.

Хората с месечен доход до две средни работни заплати, или около 1500 лв., ще получат отстъпка от своя данък, предвижда предлаганото от БСП прогресивно подоходно облагане, обясни Миков.

Българите са най-евтината работна ръка в Европа, припомни Миков. По неговите думи през последните години има увеличение на производителността и изоставане на възнагражденията на работещите, а миграцията на европейския пазар на труда ще обезкървява българската икономика все повече.

„Няма да подкрепим пенсионната реформа, защото става въпрос за увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране. Решения, които се поемат като отговорност за едни бъдещи правителства, когато хората, измислили това, сигурно няма да са в политиката", коментира Миков. Според него тази реформа не почива на развитие на икономиката и увеличение на доходите, за да може да се мисли за демографско развитие на страната. „Каквито и промени да се приемат, когато икономиката е в такова състояние и се движи в посоката, в която я тика днешното управление, и 80 години да направят пенсионната възраст, това няма да има никакво значение, защото не се генерира приход в пенсионните фондове", подчерта председателят на левицата.

БСП няма да подкрепи предлаганите промени в Конституцията, категоричен е Миков. „Ясно е , че се прави опит за овладяване на съдебната власт и налагане на нови кадри. Това сигурно ще накърни независимостта й", каза още той. Според него има редица проблеми в съдебната власт, но те може да се решат в рамките на обикновеното законодателство и чак когато ресурсът е изчерпан, да се тръгне към промени в Конституцията. „Не може НС да не разглежда докладите на главния прокурор и ВСС години наред и да се говори за повече отчетност", отбеляза Миков.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.