• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

М. Миков: Прогресивното облагане е въпрос не само на справедливост, но и на икономическо развитие

М. Миков: Прогресивното облагане е въпрос не само на справедливост, но и на икономическо развитие

/КРОСС/ Левицата предлага прогресивна, не много натоварваща високодоходните групи данъчна ставка

ПГ на „БСП лява България" предложи и аргументира промени в Закона за данък върху добавената стойност, както и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

„За пореден път предлагаме Закон за изменение и допълнение на закона за данъците върху доходите на физически лица, който предвижда прогресивно подоходно облагане. Прогресивното облагане е не само въпрос на справедливост, но и на икономическо развитие", заяви лидерът на БСП Михаил Миков от парламентарната трибуна.

На фона на европейските страни, които разпределят средно около 50%, правителството и тази година залага ниско преразпределяне през държавния бюджет - 37-38%, което според Миков убива перспективите пред страната, засилва мизерията и бедността.

Тази политика е неприемлива за левицата, затова предлагаме прогресивното подоходно облагане, което ще доведе до отстъпване на данъци на всички, които получават доходи под 1500 лв.", посочи Миков.

Убийствено ниската цена на труда води не само до бедност, но и в перспектива ще нанася все по-тежки поражения на българския бизнес, ще затруднява чуждите инвеститори в намирането на работна ръка, защото българските граждани отиват в чужбина, а с тях заминават и децата имМиков определи. В тази връзка Миков припомни, че само тази година 13500 по-малко деца от тези, които е трябвало да започнат в първи клас, са записани в българските училища.

Михаил Миков заяви, че от ляво предлагат прогресивна, не много натоварваща високодоходните групи данъчна ставка. „Като казвам не много натоварваща, имам предвид облагането на такъв тип доходи в европейските страни и САЩ. В европейските страни високите облагания достигащи до 40-50% са нещо обичайно", поясни той. Лидерът на БСП разясни скалата на облагане - доходите над 10 хил. лв. да се облагат с 27%, съответно между 5 хил. и 10 хил. лв. с 25%, между 2 хил. и 5 хил. лв. данъкът е 22% и от 1000 до 2000 - със 17% за горницата над 1000 лева. „Предлагаме и необлагаем минимум за хората с минимални работни заплати. България е страна на бедността и ако искаме да пречупим тази тенденция, трябва да покажем ясен знак на национална политика в това отношение", добави председателят на социалистите. По думите му тази година правителството във внесения законопроект за бюджет не предвижда увеличаване, коригиране на помощите за издръжка на дете, помощите за майчинство, социални плащания, които са свързани с хората с ниски доходи. „Ето поради тази причина ние предлагаме завишаване на необлагаемия минимум с 15 на сто за първо дете и с още 10% за второ дете. Това е свързано с един стимул по отношение отглеждането на деца", съобщи Миков. Той бе категоричен, че хоризонтът на демографската перспектива се скъсява и припомни, че чака с нетърпение какви мерки ще даде правителството в изпълнение на решение на НС от края на юли, при положение, че във внесения бюджет такива мерки няма, напротив - има замразяване на мизерията.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Вие го въведохте /плоския/, а сега се оплаквате.

11.11.2015 15:56:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.