• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Миков: ГЕРБ предлагат правила, които ни връщат около век назад

Миков: ГЕРБ предлагат правила, които ни връщат около век назад

София /КРОСС/ ГЕРБ създава възможност в правилника за субективна преценка на репресивни вътрешнодисциплинарни мерки в НС. Това заяви от парламентарната трибуна предстедателят на ПГ на БСП лява България Михаил Миков по повод предложения от управляващите текст в правилника за дейността на парламента, според който народен представител може да бъде отстранен от заседание, ако оскърби Народното събрание, членове на МС или други органи на държавната власт. Той допълни, че според Конституцията народният представител не носи наказателна отговорност за изказванията си в пленарна зала. „Това е едно свещено право, дадено в Конституцията на депутата- в защита на свободата на словото и изразяването тук, от тази трибуна, иначе щеше да носи наказателна отговорност за обида и клевета", добави Михаил Миков. Според него не може да има оскърбяване, може да има оскверняване. Председателят на БСП лява България добави, че това предложение на ГЕРБ няма да подобри нито авторитета на институцията, нито отношенията в парламента. Михаил Миков определи предложения от управляващите текст като изключително антидемократичен и антипарламентарен, ограничаващ свободата на словото на народния представител, гарантирана от Конституцията. „Този текст връща България с около век назад", заключи Миков.
Пред журналисти председателят на БСП заяви, че когато има такива случаи на нарушаване на основни демократични ценности, социалистите ще реагират с всички възможни начини, за да се противопоставят на това. „Не заради БСП лява България, а заради парламентаризма и демокрацията", изтъкна Миков. Той каза още, че в парламентарната зала е била извършена проверка, установило се е, че няма кворум, но председателят на парламента не е посмял да съобщи резултата-вместо това заседанието продължава. „Това остана в стенограмите и липсата на 121 депутати ще бъде достатъчен повод да се оспорват оттук нататък приеманите текстове", категоричен бе Миков.
„След като установи липсата на необходимите 121 народни представители, председателят на НС реши за по-лесно да отмени проверката на кворума , да не се съобрази с нея и да направи своя интерпретация на правилника". Това заяви пред медиите в парламента депутатът от БСП лява България Мая Манолова. Според нея това не е просто нарушение на правилника, а на българската Конституция, която изисква, при гласуване на законови текстове в парламентарната зала, да има 121 депутати. „Деспотизмът се завръща. Диктатурата се завръща в парламента под ботуша на ГЕРБ, при асистенцията на трите присъдружни партии, които оформят новата четворна коалиция", заключи Мая Манолова.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

У нас се възцарява пълзящ фашизъм!

21.11.2014 19:13:01

Анонимен

Фашизоиди предлагат фашистки правила. Това е РБ днес.

21.11.2014 19:12:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.