• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Миков: Ръст от 0.8% крие неувереност на правителството в икономическото развитие на страната

Миков: Ръст от 0.8% крие неувереност на правителството в икономическото развитие на страната

/КРОСС/Ръст от 0.8% крие неувереност на правителството в икономическото развитие на страната. Констатацията направи председателят на БСП Михаил Миков на среща с представители на клуб „Единство". Залата не успя да побере желаещите да присъстват на мероприятието. Сред гостите бяха дипломати, активисти на партията и на обществени организации, приятели и гости.

Михаил Миков акцентира върху важни събития от вече отминалата година. „Това беше една година с два избора, в които ние понесохме много тежки загуби. Но приетият бюджет и политиката на новото правителство очертават връщане към онзи курс, който се провеждаше от първия кабинет на Бойко Борисов - дясна политика, насочваща финансовите ресурси на държавата най-вече към едрия бизнес и големите инфраструктурни проекти,без да полага усилия за стимулиране на потреблението", каза той. Според него в тази обстановка правителството е предвидило съвсем минимален ръст на БВП - 0.8%, при условие, че във второ и трето тримесечие отчетеният ръст е бил 1,6%. Председателят на БСП обясни, че според някои анализатори това се прави, за да се преизпълни планът и да имат средства за харчене. „Аз смятам, че не е само това. Едно такова скромно планиране по-скоро крие неувереност на правителството в икономическото развитие на страната", подчерта. По неговите думи тегленият дълг то 8 млрд.лв. за последните 15 години ще бъде най-висок, като процент за толкова кратко време, което довежда лихвените разходи до 1 млрд. годишно.

„Моите очаквания са, че гражданите в краткосрочна перспектива ще започнат да изпитват затруднения в ежедневието си", обясни Миков.  Единствената спойка, която държи управляващата коалиция, според него, е участието във властта и реализацията на определени кадри в управлението. Той е на мнение, че вече се търси подкрепа от ДПС. За промените в пенсионната система, Миков коментира, че идеята е била чрез втория стълб или от капиталовата пенсионната система, да се създаде възможност за компенсиране на трайно оформящия се дефицит в НОИ. „Той постоянно изсмуква ресурс от бюджета и прави така, че държавата при свити приходи да запълва все по-голям ресурс там", уточни той.

Загубата на „Южен поток" ни определя място в средата на едно кръгово движение

„Южен поток" е голяма загуба за България- трета поредна и ни определя място- в средата на кръгово движение", заяви Миков. Според него всички проведени срещи нямат значение, след като страната ни не може да реализира геополитическото си място. „Ще бъде много неприятно, ако едни не толкова коментирани проекти, също заобикалят България. Става въпрос за Европейските железопътни и пътни коридори", обясни той.

България ще понесе най-тежки последици от промяната в отношенията между Европа и Русия

„Годината, която си отиде, е свързана с коренна промяна в отношенията между Европа и Русия, които се отразяват на целия регион и света като цяло", каза Михаил Миков. По неговите думи това налага евентуално принудително ориентиране на търговско-икономическите и на политически отношения на Русия на Изток, а не толкова към Европа. Според него събитията в Украйна очертават една по-дълго срочна перспектива, която ще доведе до негативни резултати и за Европа, и за Русия, а България ще понесе най-тежки последици от всички това.

Друга тема, на която Миков обърна внимание, са процесите през последните два месеца, които окончателно са решили спора дали нововъзникналото движение АБВ от бивши дейци на БСП, е лява политическа формация. „То показва участието им в управлението и ангажирането им с политики, които са далеч дори и от либералното разбиране за лявото", заяви той. По негово мнение една по-краткосрочна перспектива не дава особени шансове на АБВ да се легитимира като политическо представителство в лявото пространство. „Ще успеят да назначат определени хора и ще реализират ползи от участието във властта, но големият въпрос за засилването на влиянието на левицата в България ще мине без тяхно участие. Ние имаме нормални, човешки отношения с тях, но всеки си е избрал пътя в тази сложна обстановка", заключи Михаил Миков. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.