• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Акад. Воденичаров предложил ордена за Вартоломей I на МС, МС - на министъра на културата, а Танев - на Митов

Акад. Воденичаров предложил ордена за Вартоломей I на МС, МС - на министъра на културата, а Танев - на Митов

/КРОСС/Първоначалното предложение за награждаване на Вселенския патриарх Вартоломей I е отправено от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров до Министерски съвет с писмо от август тази година. Писмото е изпратено до министъра на културата, който го е изпратил до министъра на външните работи Даниел Митов.

Това стана ясно от изказването на дипломат номер едно в парламента в отговор на председателя на БСП Михаил Миков, който попита външния министър какви са големите заслуги на Вартоломей I, за да бъде удостоен с орден Стара планина. 

Според Миков орденът, присъден на Вселенския патриарх е в нарушение на закона, защото няма нито решение на НС, нито на Министерски съвет, каквото е и изискването на чл.11 от закона.

„За българските граждани човекът, на който беше връчен този орден е недостоен и те го заявиха мощно във връзка със скандалното му поведение по време на неговото посещение в София, когато той си позволи по един абсолютно вероломен начин да се отнася към екзарх Антим I, който е и председател на Учредителното събрание и на 1-то ВНС", заяви Миков. Той подчерта, че същият този човек е забранил службата на български език на Великден в църквата „Св.св. Константин и Елена" в Одрин и е поставил условия за премахването на паметника на екзарх Антим I , който се намира в двора да църквата. Миков заяви, че цяла България знае този факт, само нашето външно министерство не го знае и това е срамно и позорно.

„Този орден е незаконен и призовавам българските граждани на 29 ноември в 12.00ч. по повод 127-та годишнина от смъртта на екзарх Антим I да поднесем цветя на паметника му в двора на одринската църква „Св.св. Константин и Елена" като знак на българския народ срещу всякакви посредници, които идват в България със своите претенции", призова лидерът на левицата.

Министър Митов обясни мотивите за награждаването на Вартоломей, които изложил пред президента Росен Плевнелиев:

Активната му позиция за насърчаване на религиозния диалог между отделните деноминации на християнството, така и между другите основни религии, ангажираността му с актуалните проблеми от политическо и икономическо естество пред човечеството, приобщаване на православния дискурс към социалните проблеми на заобикалящия ни свят, професионалната му отдаденост към широк кръг научни направления, опазването на околната среда, спечелила му прозвището „зеления патриарх".

Външният министър каза още: Вече изразих несъгласието си с факта, че той поиска неща, които не са от неговата компетентност, а са междудържавни отношения между България и Гърция, решени още през 60-те година на миналия век и по никакъв начин не представляват сфера, в която той има каквато и да била компетентност, но това не отменя изброените мотиви.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

ruth

Той тоя дърточа - Воденичаров, отдавна доказа, че не става за нищо вече!

20.11.2015 16:34:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.