• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Започнаха консултациите на "Дондуков" 2

Започнаха консултациите на "Дондуков" 2

/КРОСС/Започнаха консултациите на президента Росен Плевнелиев с парламентарно представените политически сили и с партиите, които имат представители в Европейския парламент. На срещата ще бъде обсъдена необходимостта от актуализация на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК за 2014 г.

Моля ви помогнете, недейте да връзвате ръцете на служебното правителство, призова държавният глава.

Президентът обеща служебният кабинет да покаже всички числа: „Служебното правителство няма да бъде реваншистко, но то няма да крие истината".

Росен Плевнелиев предупреди, че има реална опасност служебното правителство „не да плаща, а да реже", ако политическите сили не постигнат съгласие за актуализация на бюджета.

Президентът цитира писмо от Камарата на строителите, според което фирмите чакат 749 милиона евро. Цитира писмо от Българския лекарски съюз, според което дори предложената актуализация на бюджета на здравната каса от 225 милиона лева е крайно недостатъчна. Цитира и писмо от 37 общини, които очакват общо 147 милиона лева забавени плащания.

Росен Плевнелиев призова за обективен преглед на числата - 995 милиона дефицит до края на юни, още 250 милиона дефицит само за юли, 1 милиард задължение към строителите, още 305 милиона задължение към общините.

"Да използваме последната възможност, за да вземем отговорно решение. Българските пациенти, българските общини, българските достойни строители не бива да бъдат обект на партийно боричкане", каза Плевнелиев.

Той предупреди, че още по-голяма дупка ще се отвори и след 15 октомври, когато БНБ ще обяви дали КТБ ще се оздрави или ще се ликвидира.

„20 дни по-късно трябва да започнем да изплащаме влоговете до 100 хиляди евро", припомни президентът, но според него и затова няма достатъчно пари.

Заради всичко това Росен Плевнелиев поиска партиите да приемат в понеделник актуализацията на бюджета.

В консултациите участват лидерите на ГЕРБ, БСП, ДПС, "България без цензура" и представители на реформаторите. 

Михайл Миков от БСП заяви: Идваме от уважение към президента. Потвърждавам още веднъж, че решенията по дневния ред и позициите на групите на народните представители се вземат в Народното събрание. Подкрепяме актуализация на бюджета на Здравната каса - по-скоро, за да се създаде една по-голяма сигурност, отколкото от необходимост. И второ: не подкрепяме актуализация на държавния бюджет.

ДПС и ГЕРБ са "за" актуализация на държавния бюджет, но ГЕРБ обявиха, че заради БСП няма да участват в обсъждането му и гласуването в понеделник.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Големи хитреци. Защо всеки не си каже дали е за здравната каса, за строителството, и за банките поотделно. Тогава може да има компромис за по-малък заем.

01.08.2014 16:55:36

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.