• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

90 милиона лева дължи НЕК на АЕЦ „Козлодуй“

90 милиона лева дължи НЕК на АЕЦ „Козлодуй“

/КРОСС/ Националната електрическа компания /НЕК/ дължи на АЕЦ "Козлодуй" почти 90 милиона лева за продадения й ток. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на централата Иван Андреев. За да има достатъчно средства за удължаване на работата на двата блока, АЕЦ "Козлодуй" няма да плати дължимия от нея дивидент в размер на близо 40 милиона лева. Тази сума е била приспадната от задълженията на НЕК към централата, обясни Иван Андреев.

Ние направихме предложение да прихванем този дивидент със задълженията на НЕК и по този начин да имаме стабилен финансов ресурс по отношение на плащанията за удължаване на ресурса. Това ще помогне за стабилната работа на блоковете в следващ период с удължен ресурс, където тези пари ще се възстановят в много по-голям размер, коментира изпълнителният директор на централата.

Той посочи още, че повечето от дейностите по удължаване на работата на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" вече са изпълнени. Мерките по удължаване на срока на експлоатация на двата блока, както и тези за повишаването на мощността на реакторите ще струват на централата около 300 милиона евро. За да продължи живота на двата си блока, АЕЦ „Козлодуй" е дала вече близо 75 милиона евро, каза Иван Андреев.

По отношение на 5-и блок са изпълнени към 85 % от дейностите. Ние трябва да предадем през октомври документацията в Агенцията за ядрено регулиране, а лицензията изтича в началото на ноември догодина, допълни той.

Дейностите по 6-ти блок обаче са в самото начало, тъй като неговият лиценз за работа е за още три години.

Основните неща се набелязват през плановото спиране на блока, което предстои в края на септември, октомври и ноември. Част от нещата са изследвани на предишното спиране на 6-ти блок. Сега трябва да видим нещо, което сме видели и допълнително трябва да се направи, посочи Андреев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

анон

мда - мда, само че новия Нищо не казва, че така лицензирани блоковете повече харчат на държавата, отколкото изкарват. Всъщност, блоковете се лицензират по този начин, само за да пълнят нечии (определени, тукашни и задг) гуши, нямат друг ангажимент. а назначения в АЕЦ - а персонал (несменяем - АЕЦ -а бил "социално предприятие" - вервайте, това е), поради некадърност, необразованост, тъпота и собствена безгръбначност, квото и да види, си трайка.

29.08.2016 11:44:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.