• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

520 хиляди българите ще ползват туристически услуги по празниците

520 хиляди българите ще ползват туристически услуги по празниците

/КРОСС/ Румен Драганов от Института за оценка и анализи в туризма, коментира, че рекорден брой туристи за посетили България през изминаващата година, като обясни, че причините за този ръст са комплексни: "От една страна - геополитическата обстановка. Вече всички знаем - близо 15 милиона по-малко туристи ще влязат в Турция през тази година. Близо 4 милиона по-малко - в Египет и Тунис. Близо 10 милиона са по-малко тези, които ще посетят Франция и Бенелюкс. Германия също бележи един спад в рамките на около 3,5 процента от туристите. И в същото време има и дестинации, между които е и България - заедно с Гърция, с Кипър, с Испания, които бележат много висок ръст в туризма - двуцифрени числа", съобщава БНР.

От една страна казваме - геополитиката, но в същото време трябва да признаем, че българският туризъм - с инвестициите, които е направил през последните 15-тина години, има капацитета, възможността, като супер структура - става въпрос за изградени хотели, ресторанти, и като инфраструктура и комуникации, които имаме, да може да обслужи този по-висок брой туристи.

Туристите за 2016-а ще бъдат около 7 милиона и 600 хиляди, а 10 милиона и 300 хиляди са общо влезлите у нас - между тях има и някои, които не ползват туристически услуги, уточни Драганов. Той добави, че през последните години ще увеличава делът на туризма, който е алтернатива на типичните морски почивки у нас - като спа, културен, селски, младежки, екстремен и друг тип туризъм:

Като цяло морският туризъм, като относителен дял, независимо че запазва големите си обеми, намалява. Тъй като, когато ние говорим за над 10 милиона, виждате че морето вече не е водещото, когато става въпрос за туризъм, а имаме едно изравняване между морето и всичко останало, което предлагаме като видове туризъм.

Румен Драганов каза, че най-голямата част от българските туристи ще посрещнат Нова година у нас. Общо около 520 хиляди ще бъдат българите, които ще ползват туристически услуги по празниците, като 110 хиляди от тях ще излязат в чужбина, а другите ще бъдат в България. Очакваме и около 200 хиляди чужденци да дойдат в страната ни:

Виждаме този бум на туристи в София главно, но договарят се вече и такива пътувания за 2017-а към Варна и към другите градове като Бургас и Пловдив.

Очакваме тези туристи - от една страна да се насочат към ски и сноуборд, като програмите, някои от тях бяха закупени още миналата година, а сега очакваме и ще видим много чужденци и в големите градове, преди всичко в София.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.