• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

За проблеми с лекарствата и огромен дефицит на НЗОК през 2018-а алармират от фармацевтичния съюз

За проблеми с лекарствата и огромен дефицит на НЗОК през 2018-а алармират от фармацевтичния съюз

/КРОСС/ Къде е точката на замръзване в бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Под това мото свикаха официална пресконференция от Българския фармацевтичен съюз по повод предпоставките, според тях, за влошеното лекарствоснабдяване в края на годината и очаквания дефицит на Касата за следващата 2018 г.

„Българският фармацевтичен съюз е особено притеснен и загрижен относно това, че пациентите няма да имат гарантирано лекарствоснабдяване по време на празниците, а и в първите дни след Нова година.

Притеснението ни идва от това, че на 19-и Надзорният съвет на НЗОК реши да отложи плащането на аптеките с падеж 20 декември за след Нова година - някъде за 8-и - 10 януари", обяви магистър Маргарита Грозданова - член на УС на Българския фармацевтичен съюз.

„На всички партньори бяха договорени суми с изключение на аптеките. Това стана една порочна тенденция в последните години - този период да бъде отложен за след Нова година. Притеснява ни факта, че аптеките няма да имат възможност да закупуват необходимите лекарства и съответно достъпът на пациентите до тях ще бъде доста ограничен. Има лекарства, които се изпълняват само на територията на областта, където е личният лекар и това са скъпоструващите лекарства по протокол, одобрен от комисия в централното управление на НЗОК. Дори пациентът да реши да дойде от Перник в София, за да си намери необходимото лекарство и да не си прекъсва терапията, той ще бъде затруднен. А една немалка част от аптеките ще бъдат принудени да търсят средства, за да закупят тази терапия, защото и търговците на едро отпускат лекарства само срещу плащане в брой. Разбирате, че една малка аптека трудно може да осигури едно скъпоструващо лечение", допълни Грозданова.

Тя заяви и мнението на Съюза за бюджета на Здравната каса за 2018 г. и обясни откъде може да възникнат проблеми и дефицити.

„Какво се случва с бюджета за лекарствата за 2018 г. При нас е голямо притеснението, че той всъщност ще свърши, както и тази година, още август - септември. Това плащане, което трябва да се извърши 1-15 ноември, то отива в другата година. Освен това остава и плащането за 15-30 ноември. Първият период от ноември е 36,99 милиона лева. От тази сума всъщност Касата, по тяхна информация, е намерила едва 5,25 милиона, които ще преведе на аптеките по празниците. Това е само 14% от нужната сума, което е много малко. Остава една сума от 32 милиона, плюс 33,6 милиона за втората половина на ноември. Оттук Касата тръгва с дефицит 65 милиона, които средства не са разчетени в новия бюджет.

Много е добре, че този мораториум ще отпадне и пациентът ще има възможност да се лекува с иновативна терапия, с всичко, което е регистрирано в страната и в ЕС, но следващата крачка, която е редно да се направи е актуализация на този бюджет, защото тези средства не са предвидени в него. Когато се гласуваше бюджета се гвореше за 24 нови молекули на стойност по прогноза 25-30 милиона лева. Сега те вече са 32 молекули, които са гласувани на 19-и от Надзрония съвет. Което е хубаво, но тази сума 25-30 милиона вече не е реална и би било редно Народното събрание да прегласува този бюджет - може би с 45-50 или 60 милиона лева - Касата ще каже с колко. Прибавяйки и тази сума от задължения към аптеките, отчитайки и че всяка година има ръст от 5-8%, ние считаме, че се очертава един дефицит от около 140-150 милиона лева. Разтревожени сме, че всъщност заради тази сума ще попаднем в същата ситуация и през 2018 г., а именно през септември да няма пари.

Още един факт ни притеснява - оперативният резерв на Касата е гласуван да бъде 3%, т.е. 114 милиона лева. През тази година този резерв беше 10% и беше 341 милиона лева. От тези 341 милиона от септември до ноември Надзорният съвет 4 пъти отваря резерва и осигури 160 милиона лева за плащане на аптеките. А за следващата година той е 114 милиона. Това също ни навежда на мисълта, че много трудно ще се осигури бюджета за 2018 г., което ще затрудни и достъпа до лекарства на хронично болните пациенти", допълни магистър Грозданова и уточни, че решението на Надзорния съвет още не е потвърдено от самата НЗОК, но информацията, на която се позовават от Българския фармацевтичен съюз е от самата Здравна каса.

„Може и да се е превърнало в банална фраза, но аптеките не са търговски обекти, а фармацевтът не е продавач в бяла престилка, въпреки че много хора и обстоятелство го принуждават да бъде такъв определени моменти. По дефиниция и закон аптеката е здравно заведение. На нея са натоварени функциите да доставя лекарствени продукти и да осигурява фармацевтична грижа като консултация и съвети за правилната употреба на лекарствата", коментира Магистър Светослав Крумов - главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

„Подписвайки договор със Здравноосигурителната каса в България, дебело подчертавам България, защото практиката в много европейски страни е в момента на реалното отпускане на рецептата, фондовете да се разплащат с аптеките, а в България аптеките съзнателно поемат някои социални функции, които не са им присъщи и инвестират собствени средства - средства от кредити или договори с търговци на едро, а Касата заплаща тези средства най-рано 30 дни след това. С други думи аптечната система финансира авансово обществения фонд с над 900 милиона лева всеки месец с риска да не получи средствата си в пълен размер навреме.

За 2015 г. Касата, след много преговори тогава, успя да задели едва 50% или около 19 милиона от дължимите пари за първата половина на месец ноември. През 2016-а този процент беше 10. Или около 3,5 милиона лева от дължимите 33 милиона лева. За 2017-а вече се спомена - около 14%. От общо 37 милиона лева, тя се очаква да прехвърли около 30 милиона за следващата година и да разплати 7 милиона лева, все още по неофициална информация. Сумата за втората половина на ноември е отчета е 33,6 милиона. До края на 2018-а НЗОК ще дължи 130 милиона лева, като половината от тази сума директно влиза в дефицита за 2018-а", обяви Светослав Крумов.

Той поясни и къде се крият рисковете за аптеките. При лекарствени продукти, заплащани 100 процента от НЗОК, аптеките нямат право на надценка, но ги закупуват и така те поемат изцяло риск, тъй като не знаят дали ще могат да компенсират загубите си. А това са лекарства на стойност над 600 милиона лева.

„Поради тази причина и широкоширещия се нелегален и легален реекспорт на тези продукти, достъпът им до пациентите е силно неограничен и дори невъзможен. Всяко сътресение, дефицит е предизвикателство за оцеляването на точно тези аптеки, които не се занимават с паралелна търговия и осъществяват съвестно своите задължения и не участват в схеми по реекспорт, които по наши изчисления са над 80% от аптеките в страната. Част от тях са в малките градове и населени места. Останалите са просто паразити на гърба на пациента, създадени да точат фонда и да работят на ръба на закона", допълни главният секретар на Българския фармацевтичен съюз.

„Има два извода от цялата шестмесечна драма около лекарствата, включително приети и отхвърлени мораториуми и други неща. Първо - налице е напрежение и невъзможност за справяне с него. И на второ място - лекарствата се оказват политически инструмент. А не инструмент в ръцете на експертите, така че хората да могат да бъдат лекувани адекватно", обобщи председателят на Българския фармацевтичен съюз Илко Гетов.

Той поясни, че още преди шест месеца са алармирали институциите, но никой не ги е чул.

„Ние предлагаме и искаме спешно към министър-председателя да се създаде борд по лекарствена политика. Повече така не може да продължава. В този борд трябва да попаднат хора, които не са лобисти и не са свързани с различни структури. Които знаят защо са там и трябва да им бъдат ясни и точни задачи как системата да бъде оздравена. Ако трябва и да се поканят външни експерти от други европейски страни. Удобен момент е председателството на България на Съвета на ЕС, защото така повече не може да се продължава", допълни Гетов.

Председателят на фармацевтичния съюз допълни, че е много хубаво, че се правят срещи с пациентски организации, но липсва диалог с изпълнителя на здравни услуги, заради което „обществото и най-вече пациентите са жертви на тази система".

Гетов съобщи, че Българският фармацевтичен съюз прекратява преговорите Националния рамков договор с НЗОК за 2018-а, а причината е двойнствения стандарт, показван от Касата към своите партньори и тъй като нито едно от трите поставени условия на Съюза на 1 ноември не са били взети предвид.

„Ако трябва ще има анекс, ако не ще търсим други варианти, но НЗОК не може да има дискриминационен подход към аптеките и фармацевтичния съюз", допълни той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.