• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Преглед на печата

Преглед на печата

/КРОСС/КапиталDaily акцентира върху решението на ресорната парламентарна комисия да одобри на първо четене промените в конституцията, засягащи съдебната власт. „Промените бяха одобрени с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БДЦ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Изненадващо обаче един от вносителите от „АБВ" гласува против. Това може да отложи окончателното им приемане след местния вот, което крие риск от нови отстъпки във и без това смекчения проект", допуска Капитал Daily.

Труд пише за нови проблеми в управляващата коалиция. „ГЕРБ и ДПС не приемат реформите, предложени от Москов". Това е изводът на вестника от вчерашното заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. Депутатите от двете партии „формираха твърдо звено при гласуването на второ четене на промените в Закона за лечебните заведения. Не се прие идеята на министър Петър Москов да се създаде информационна база данни за българите с психични разстройства за нуждите на националните медицински регистри. Пак ГЕРБ и ДПС въстанаха срещу текста на Москов здравният министър да изпраща на областния управител предварително изчислен брой легла за болнично лечение за съответния регион", пише Труд.

Стандарт помества на първа страница цитат от премиера след откриването на есенния политически сезон. „Лошо за кабинета, ако не се справим на вота", заяви Борисов, а лидерът на ДПС Лютви „Местан прогнозира нова формула на властта след 25 октомври", когато ще се състоят местните избори.

„Борисов и Местан дадоха да се разбере, че Реформаторският блок може и да изпадне от правителството и че партньорството им ще бъде легализирано", коментира вестник Сега.

„Властта отива на тест с вота", пише Монитор по темата и допълва: „Кабинетът умува за актуализация на бюджета" заради преизпълнението на приходите и нуждата от средства за ремонт на изтребителите.

„Приходите в хазната са скочили с 12 процента. 2, 3 милиарда лева влязоха в хазната след ударите срещу контрабандата", съобщава Стандарт

„Турски емисии заглушиха Радио Стара Загора", съобщава във водещото си заглавие вестник Дума. Изданието цитира главния инженер на радиостанцията Пейчо Шивачев, който обяснява, че проблемът се получавал при йонизация на атмосферата. Тогава намиращи се на далечно разстояние предаватели с мощност 10-20 киловата заглушавали предавателите до 1 киловат. За проблема е сезиран председателят на Комисията за регулиране на съобщенията", съобщава Дума и припомня, че това не е първият случай на заглушаване на българското радио от турски радиостанции.

В бюджета за 2016 г. са заложени около 65 млн. лв. за одобрените вече 9 обекта от националната научна инфраструктура. Това съобщи зам.-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов, цитирана от седмичника "Аз Буки". Освен това стана ясно, че в МОН ще бъде създаден специализиран офис, който ще прави преглед на проекти по новите оперативни програми и ще дава насоки кой инструмент за финансиране е най-подходящ за конкретния случай. По-късно подобен офис може да заработи и към Икономическото министерство. Двете ведомства са пряко ангажирани с реализацията на Иновационната стратегия за интелигентна специализация и с двете оперативни програми - за наука и образование и за конкурентоспособност, допълва изданието. 
Дирекция "Наука" на Просветното министерство започна от София поредица семинари на тема "Възможности за съвместни проекти между научни и бизнес среди и местни власти в контекста на регионалното приложение на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС)", пише още "Аз Буки"
"Залагаме на развитие на човешкия капитал. За 2016-а предвиждаме две програми в тази посока. Едната е за иновативно обучение на докторанти. Принципите на иновативното докторантско обучение са приети от Европейската асоциация на университетите и ЕС в края на 2011 г. По тази програма предвиждаме и двукратно увеличаване на стипендията", каза още проф. Костадинов.
Друга програма е за въвеждането на нов инструмент - този на постдокторантите. За тях се предвижда и конкурентно заплащане от 1500 евро месечно. Целта е до 2020 да имаме около 500 докторанти, преминали през иновативно обучение, и 500 завършени постдокторантски проекта. "Това ще помогне и да се съхрани и привлече интелектуалният елит от страната и чужбина. Голяма задача е и привличането на подобен елит от българската диаспора зад граница, която се занимава с наука и иновации", смята зам.-министър проф. Костадинов.

Гарантиран равен достъп до качествено образование - предучилищно, училищно и висше, е друг акцент във вестника. Държавно финансирано начално и основно образование с продължителност минимум 12 години. Най-малко 9 от тях - задължителни. Това са част от акцентите в рамката за действие "Образование 2030" на ЮНЕСКО.

По данни на световната организация приблизително 58 милиона деца в начален етап и 63 милиона в гимназиален етап остават извън класните стаи. По-голямата част от тях са момичета. Освен това огромна част от учениците посещават училище, но остават неграмотни. Повече от 125 милиона деца по света са обучавани поне 4 години, но не могат да четат, пишат или смятат.
В световен мащаб 781 милиона души на възраст над 15 години, от които две трети жени, не могат да четат и пишат. Около 20 на сто от възрастните в Европа нямат езиковите умения, които са им необходими за пълноценно участие в обществото.

Друга акцент на "Образование 2030" е ранната подготовка на най-малките. Експертите подчертават, че инвестициите в ранно обхващане в детска градина на деца от маргинализирани групи има най-дългосрочно значение и най-добри резултати.
ЮНЕСКО залага и на повишаване на езиковата и математическата грамотност.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.