• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Столична община финансира театъра за глухи

Столична община финансира театъра за глухи

/КРОСС/Столичната община отпусна близо 34 000 лева на театъра за глухи актьори "Мим-Арт". Финансирането е по проект "Развитие и устойчивост на театър "Мим-Арт" и група "Жестим" при сдружение "Тишина" за 2014 г. Средствата са осигурени от бюджета на дирекция "Социални дейности". Театър "Мим-Арт" е част от сдружение "Тишина" - неправителствена организация в обществена полза с основна задача подпомагане интеграцията в обществото на хората с увреден слух.

Професионалните актьори с увреден слух са завършили единствения клас по пантомима за хора с увреден слух - държавна поръчка в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Самите те нечуващи, но влюбени в музиката и танца, интерпретират песните с мимика и жест - езикът на глухите хора. Художественият ръководител на трупата Мария Атанасова е и създател на групата за синхронно пеене и танц "Жестим", чийто последователи днес работят в театър "Мим-Арт". Дейността им е пример за успешно интегриране, тъй като в него се включват и чуващи професионални актьори, както и утвърдени, и доказали се режисьори и хореографи. Трупата на театъра има множество участия и награди от международни фестивали в Полша, Франция, Москва, Словакия.

От театъра съобщиха, че имат и още няколко важни проблема за организацията - официалното настаняване на сдружение "Тишина", театър "Мим-Арт" и група "Жестим" в сградата на ул. "Йордан Йовков" 13, жк "Стрелбище". В нея организацията работи от 1999 г., за да може спокойно да функционира сформиралият се социално-културен център. Сградата е многофункционална с изграден достъп, който позволява и на хора с други увреждания да я ползват. Там работят хора с физически увреждания в инвалидни колички, тренировки и занимания провеждат и деца, и младежи с епилепсия, организират се срещи на възрастните хора от квартала и др. Това е наистина пример за съвместна интеграция на хората в неравностойно положение.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.