• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Доц. Методиев: Македонците знаят произхода си, но ги е страх

Доц. Методиев: Македонците знаят произхода си, но ги е страх

/КРОСС/ Сред милионите копия на чужди документи в Държавния архив няма едно свидетелство от последните столетия за македонски народ, като следователно по тези земи живеят предимно етнически българи. Това заяви по бТВ историкът доц. Веселин Методиев.

По думите му в архива на македонската компартия има свидетелства за хора, минали от Пиринска във Вардарска Македония, но „тези хора минавали границата, защото мислели, че минават от комунизма в капитализма. Когато Югославия беше някаква граница на свободната зона, ти ще пресечеш и ще кажеш, че си всякакъв, за да живееш свободно".

„Историческата идентичност минава през друго - минава не през Александър Македонски, което е страшна щуротия, минава през това кой ти е дядо, кой ти е прадядо", посочи Методиев, чиито корени са в Тетово. Неговият род е стигнал чак до Силистра.

„Какви са тези хора, след като аз съм българин - ами, те са българи! Така се чувстват и хората там. Официалните власти ги пресират, официалните власти могат да ги смачкат. Страхът е още фактор. Там комунизмът не си е отишъл, УДБА (югославската Държавна сигурност, за която сме смята, че има влияние в медиите и бизнеса - б.р.) не си отишла. Там Белград със същите тия глупости си мисли, че нещо ще спечели. Нищо няма да спечели!", подчерта историкът.

Според него ще има „мъчителен период", преди да стигнем до общ прочит на историята, като той може да отнеме десетилетия. По думите му към момента пропагандата в Скопие е толкова силна, че всякакъв договор с България ще е голям успех. В същото време, историческите манипулации до такава степен експлоатират „глупостта", че вече могат да се използват само за политически цели.

„Ние сме им признали правото да имат собствена държава със собствен конституционен ред. В тази Конституция какво ще пише за езика е техен въпрос, а не наш".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Наборе , и твоя произход го знаем.

22.07.2017 07:52:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.