• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Кабинетът "Близнашки" поема властта (обновена)

Кабинетът "Близнашки" поема властта (обновена)

/КРОСС/В Гранитната зала на Министерския съвет се проведе церемонията по посрещане на служебното правителство на Република България. В началото на тържествената церемония прозвучаха българският химн и химнът на Европа. След това започна и процедурата по предаването на властта от правителството на Плаен Орешарски на служебния кабинет на Георги Близнашки.

Премиерът в оставка Пламен Орешарски в краткото си слово заяви:

Преди година правителството пое управлението на страната в условията на дълбока институционална криза, икономическа депресия, безработица, дългове. Работихме в най-сложната политическа среда. Изпълнихме преобладаваща част от нашите ангажименти, приети в управленската програма, подчерта Орешарски. Ръководихме се от интереса на хората, въпреки че всекидневната съпротива бе немалка. Постигнахме добри резултати, заяви още Орешарски. "Ръководихме се от интереса на хората, въпреки че съпротивата всекидневно не бе малка.ивото на фискалните резерви е над 8.5 млрд. лева към днешна дата. Направихме голяма стъпка към възстановяване статута на държавата като платец. Част от тези разходи формират дефицит", допълни Орешарски. „Общият показател за бизнес климата достигна най-високото си ниво за 2008 година. Борсовите индекси показа ръст с 40 на 100", Незадържахме значими плащания, за да покажем по-добра фискална политика, както заварихме в средата на миналата година", каза още Пламен Орешарски.

Реализирахме крачка напред по отношение на доходи, пенсии и социални програми - най-съществената от 2009 г. насам. Това каза Пламен Орешарски при предаване на управлението на служебния кабинет, предаде репортер на Агенция „Фокус". „Разкритите близо 50 000 работни места в реалния сектор опровергава и най-категоричните скептици на тезата, че за един мандат са възможни 250 000 работни места", посочи Орешарски. „Не успяхме да променим кардинално административните тежести, но обърнахме тенденцията. Въведохме 308 електронни услуги, достъпни за граждани и бизнес; нова стратегия, пътна карта и система за електронно управление".

По неговите думи само за година са били разплатени близо 20 на сто от средствата за целия програмен период при под 40 % за предишните 6 години. „Реформирахме системата за сигурност. Справихме се с едно от най-големите предизвикателства - бежанската вълна", подчерта Орешарски.

Вие имате малшанса и щастието да бъдете служебен премиер. Малшанс, защото краткото време и отсъствието на законодателна инициатива няма да ви позволят по-мащабни действия. Щастие, защото служебните премиери са най-успешни в нашата история", заяви в заключение Пламен Орешарски.

Няма да прибягваме към никакви чистки или прояви на реваншизъм. Това каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки при приемането на управлението от правителството на Пламен Орешарски".

„Ние ще откликнем на болките и тревогите на нашите пострадали сънародници. Ще търсим помощ по т.нар. европейска солидарност, но като българи е редно да имаме национална отговорност", добави той във връзка с наводнението в Мизия.

Близнашки благодари за това, че правителството на Пламен Орешарски е премахнало загражденията около институциите. „Нашето намерение беше да бъде първото ни решение, но вие ни изпреварихте", заяви проф. Георги Близнашки.

Не сме търсили извънредни правомощия. Това каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки при приемането на управлението от правителството на Пламен Орешарски - заяви Близнашки.
„През последната година българското общество преживя драматични сътресения. Независимо от всичко, това е за добро, защото парламентарната демокрация има своята здрава логика и трябва да се придържаме към нейните ценности и принципи", добави той.

„Основната ни задача е организирането и произвеждането на свободни и честни парламентарни избори, които да произведат резултати, които не се оспорват от никого и се приемат от всички. Необходимо е възстановяване на доверието на гражданското общество в политическите институции. Нашето служебно правителство ще направи всичко възможно изборите да бъдат произведени с активното участие на гражданското общество", подчерта проф. Георги Близнашки.

Като основни приоритети той очерта да се стабилизират основните обществени системи, да се възстанови доверието с партньорите в рамките на ЕС и на НАТО и да се започне с реформи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.