• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Д. Митов: Засиленото присъствие на НАТО по източния фланг не нарушава договореностите с Русия

Д. Митов: Засиленото присъствие на НАТО по източния фланг не нарушава договореностите с Русия

/КРОСС/ Министърът на външните работи Даниел Митов разговаря в Загреб с хърватския си колега Миро Ковач. Според българския дипломат, засиленото присъствие на НАТО по целия източен фланг не нарушава договореностите с Русия и не представлява акт на агресия, съобщава БНР.

В коментар за преговорите на Сърбия за членство в Европейския съюз, министър Митов каза: „Именно по-бързата синхронизация по отношение на общата външна политика, политика на сигурност на ЕС, на Сърбия, би помогнала за ускоряване на процеса на интеграция".

„Координираните позиции на България и Хърватия, както и на страните в региона на Централна и Източна Европа, са от приоритетно значение за справяне с общите предизвикателства, пред които е изправен ЕС", заяви министър Даниел Митов по време на среща с хърватския си колега д-р Миро Ковач, която се осъществи в рамките на двудневното официално посещение на българския първи дипломат в Република Хърватия, съобщи пресцентърът на БНР.

По време на разговорите двамата външни министри обсъдиха европейската интеграция на Западните Балкани, миграционната криза, актуалните въпроси от международния дневен ред, както и двустранните отношения между България и Хърватия.

Изключително важно за България и Хърватия е държавите от Западните Балкани да напредват по пътя на реформите и европейската интеграция. За поддържането на регионалния мир и стабилност и присъединяването на страните от региона към ЕС и НАТО е необходимо обаче изпълнение на всички критерии. Около това мнение се обединиха министър Митов и министър Ковач, като българският първи дипломат заяви, че страната ни разчита на съдействието на Република Хърватия в ролята й на свързващо звено към региона и успешен актуален модел за присъединяване към ЕС.

Двамата министри обсъдиха и въпроси от взаимен интерес в рамките на ЕС, като потвърдиха сходните си позициите по енергийните въпроси. „Разработването на интерконекторните връзки е от изключителна важност за диверсифицирането на доставките на газ за нашите страни, за региона и за Европа", подчертаха министър Митов и министър Ковач. Те споделиха и общите цели на двете страни за присъединяване към Шенгенското пространство и еврозоната, като потвърдиха последователна и взаимна подкрепа в тези процеси.

Относно миграционната криза министър Митов подчерта, че България подкрепя приемането на общоевропейско решение, като същевременно ефикасно опазва външната граница на Съюза. „Разчитаме на сътрудничеството в Централна и Източна Европа за постигане на по-добра координация на позициите по отношение на европейската външна политика", посочи от своя страна министър Ковач. „България и Хърватия са страни, които имат голямо влияние в този процес", допълни той и заяви, че страните ни са постигнали и обща позиция относно необходимостта тежестта от миграционния натиск да бъде споделена между всички държави членки на ЕС.

„България високо цени сътрудничеството с Хърватия в рамките на ПСЮИЕ. Оценяваме конструктивната роля на страната за укрепване на сигурността в региона и за насърчаване на европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани", заяви в контекста на дискусията относно регионалното сътрудничество министър Митов. От думите му стана ясно още, че България и Хърватия ще работят по въпроса за разширяването на икономическите, комуникационните и културно-образователните връзки между двете страни.

По късно през деня министър Митов ще се срещне и с председателя на хърватския парламент Желько Рaйнер и с президента на Република Хърватия Колинда Грабар-Китарович.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Къдравата Сю пак се е надупила!!!

03.05.2016 22:52:38

Иванов

Абе Митов, с един само английски и с два грама мозък те назначиха за колониален чиновник. Давай го малко по индивидуално, че изказването ти е сто процента повторение. Ти, Ненчев, Плевналиев, че и Бойчето сте срам за България,, срам и позор. От Русия ли ще ни пазят турските самолети, американски туристи ли ще носят пари на черноморието, американските тецове ли ще ни осветляват. Що за долно племе сме. Години наред подсмърчаме за отпадане на американските визи и наливаме по 150 лева за всяко досие, сега ще предоставим свободно нахлуване на 75 милионна Турция плюс всякаква измет от Сирия и Афганистан и вие всичките мълчите като евнуси.

03.05.2016 16:46:33

Анонимен

Абе Митов, абе говньо, защо българските данъкоплатци те издържат, а работиш само за янките?

03.05.2016 16:21:14

Анонимен

После да не рИвеш след мавашито на Подполковника, лакей пиндостански!

03.05.2016 15:09:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.