• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

България и Полша ще си сътрудничат в охраната на границата ни

България и Полша ще си сътрудничат в охраната на границата ни

/КРОСС/ България и Полша ще си сътрудничат в охраната на границата ни, стана ясно сред срещата на външния ни министър Даниел Митов с полския му колега Витолд Вашчиковски във Варшава.

Това е първо официално посещение на български външен министър в полската столица от 2006 година. В разговори продължили близо два часа, бе обсъдена мисията на НАТО Ер форсинг, която ще обхване от една страна балтийските държави, а от друга България и Румъния, съобщава БНТ.

В рамките на тази мисия полски военни самолети ще помагат да се опазва българското небе, заяви Витолд Вашчиковски. И той и Даниел Митов са категорични, че на предстоящия най-висок форум на НАТО през юли трябва да бъдат взети ясни решения за укрепването на източния фланг на алианса.

Витолд Вашчиковски, министър на външните работи на Полша: След 17 години членство в НАТО бихме искали Алиансът най-после да дойде при нас с военното си присъствие. Не желаем никакви привилегии, а еднакъв статут на безопасността. В противен случай ние, като част от източния фланг, който се намира между Балтийско и Черно море, няма да се чувстваме равноправни членове на пакта. Заплахите от Изток са прекалено много, за да може НАТО да си позволи да не обърне солидно внимание на случващото се - от една страна, разбира се, руската агресия в Украйна, а от друга конфликтите в Близкия Изток, миграционните потоци - това са прекалено важни теми, за да може алиансът да си позволи да не усили източния си фланг.

Тези теми бяха акцент и в разговора на външния ни министър със зам.-председателя на полския Сенат. Отношенията НАТО-Европейски съюз в епоха на предизвикателства бе темата на публичната рекция, която Даниел Митов изнесе тази вечер в полския Университет за международни отношения.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.