• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Отхвърлиха предложената от В. Енчев декларация на НС, в която депутатът настоява за отстраняването на министър Ненчев

Отхвърлиха предложената от В. Енчев декларация на НС, в която депутатът настоява за отстраняването на министър Ненчев

/КРОСС/ Депутатите отхвърлиха предложената от независимия народен представител Велизар Енчев декларация на Народното събрание за срещата на върха на НАТО във Варшава, с която парламентът да отхвърли позицията на военния министър Николай Ненчев, според когото не е необходима парламентарна санкция както за изпращането на български батальон в Румъния, така и за приемането на 5000 американски военни. Енчев настоява министър Ненчев да спазва Конституцията, в която е записано, че България е република с парламентарно управление.

Велизар Енчев предлага още на колегите си в парламента да порицааят милитаристичната позиция на държавния глава, чието поведение във Варшава е във вреда на българските национални интереси, както и да настояват премиерът Бойко Борисов да отстрани от кабинета военния министър Николай Ненчев, "който със своите антиконституционни действия представлява заплаха за националната сигурност на страната".

Преди срещата „НАТО-Русия" и срещата на военните министри от НАТО, планирана за октомври т.г., Народното събрание ще изготви национална позиция, в която ще декларираме отказ от враждебни действия срещу Руската федерация, се казва още в документа. 

Ето текста на декларацията:

Водено от желанието Република България да бъде фактор за мира и стабилността на Балканите и в Черно море, както и от необходимостта от намаляване на военното напрежение между НАТО и Руската федерация, Народното събрание смята, че главната заплаха за световната сигурност е международният тероризъм, незаконната миграция и милитаризацията.
Във Варшава бе взето решение в Полша, Литва, Латвия и Естония да бъдат разположени постоянно четири многонационални батальона. С този акт НАТО засилва напрежението по източните си граници, тъй като руската страна ще предприеме ответни военни мерки, което води до опасна ескалация на конфронтацията.
Срещата на НАТО във Варшава има негативни последици за българската страна, чиято делегация в полската столица пое ангажименти, поставящи България в редицата на „ястребите" във военния пакт.
Военният министър Николай Ненчев обяви, че България ще участва в многонационална бригада в Румъния с контингент до 400 военни. Още по-тревожно е заявеното от него намерение страната ни да приеме до 5000 войници и техника на американска бронетанкова бригада.
В разрез с изразената позиция на народните представители в Комисията по отбрана на Народното събрание, президентът Росен Плевнелиев поиска засилено присъствие на НАТО в Черноморския регион.
Народното събрание отхвърля позицията на военния министър, според когото не е необходима парламентарна санкция както за изпращането на български батальон в Румъния, така и за приемането на 5000 американски военни, като настоява министър Ненчев да спазва Конституцията, в която е записано, че България е република с парламентарно управление.
Народните представители порицават милитаристичната позиция на държавния глава и смятат, че неговото поведение във Варшава е във вреда на българските национални интереси.
Преди срещата „НАТО-Русия" и срещата на военните министри от НАТО, планирана за октомври т.г., Народното събрание ще изготви национална позиция, в която ще декларираме отказ от враждебни действия срещу Руската федерация.
Народното събрание настоява премиерът Бойко Борисов да отстрани от кабинета военния министър Николай Ненчев, който със своите антиконституционни действия представлява заплаха за националната сигурност на страната.
ВНОСИТЕЛ:
ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ
НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ,
НЕЧЛЕНУВАЩ В ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА

М О Т И В И
към проекта за декларация на Народното събрание за срещата на върха на НАТО във Варшава
Поведението на българската делегация на срещата на върха на НАТО във Варшава налага законодателният орган в Република България да реагира на поведението на президента, министъра на отбраната и министъра на външните работи, които със своите публични изявления и поети ангажименти нарушават Конституцията и застрашават националната сигурност на страната.
Народното събрание е в правото си да има последната дума както за изпращането на български батальон в стационарна военна база в Румъния, така и за приемането на наша територия на американски бронетанкова бригада.
Намерението на военния министър да оспори тази конституционна норма е основателен повод за неговата оставка.
Оставането му в кабинета на Бойко Борисов ще означава, че премиерът е солидарен с антиконституционното поведение на своя министър на отбраната и всъщност министър Ненчев е само проводник на политиката на българския премиер.
ВНОСИТЕЛ:
ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ
НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ,
НЕЧЛЕНУВАЩ В ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Корни е модерна социалистка - сиреч, едно говори, друго прави. Да живее Корни Георги Гергова.

31.08.2016 11:47:57

СИМОН БОЛИВАР

НЕКА КЪСА ГЛАСОВЕ ОТ ТЕЗИ ПРЕДАТЕЛИ. НИТО СИМЕОНОВАТА ОРДА СА ПАТРИОТИ, НИТО КОРНЕЛКА Е СОЧИАЛИСТКА.

31.08.2016 11:23:09

Анонимен

Енчев ще се кандидатира за президент. Да видим откъде ще откъсне хиляди гласове. Дали от ПФ, дали от БСП. Това обаче няма ли да е в полза на ГЕРБ?

31.08.2016 10:26:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.