• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Бивши военни министри: Имаме тежки проблеми за решаване

Бивши военни министри: Имаме тежки проблеми за решаване

/КРОСС/Какво прави военният министър Николай Ненчев на посещение в Алжир, докато армията ни се тресе от скандали и шефът на ВВС подава оставка. Това попита в ефира на БТВ бившият военен министър Бойко Ноев. Вчера командващият ВВС ген. Румен Радев подаде оставка, но тя не бе приета от премиера Бойко Борисов.

Според Бойко Ноев Министерството на отбраната в момента не излъчва сериозност и сигурност.

Аз не знам какво се случва там - някакви актриси, някакви детски игри, никой не знае какво се случва в него, коментира бившият военен министър. Според него положението с армията ни е критично, след като сме стигнали до това други държави да трябва да ни пазят небето.

Ако се стигне дотам чужди самолети да охраняват небето ни, това ще е началото на края на българските Военновъздушни сили и сериозен удар по отбраната на страната като цяло, прогнозира Ноев. 

Щом се докарваме дотам премиерът да се занимава и с ремонта на самолетите, и с пречиствателните станции, и с всичко останало, тогава нещо в държавата куца, каза още бившият военен министър.

Това, че командващият на Военновъздушните сили подава оставка, трябва за мнозина да е много сериозен знак. Очаквах това да се случи отдавна. Ген. Румен Радев и други висши военни не от днес или от вчера говорят за критичното положение на войската, посочи Ноев.

Има тежки, жестоки проблеми в авиацията, констатира и друг бивш военен министър - Аню Ангелов, в ефира на БНТ. Той отбеляза, че състоянието на авиацията не е свързано с проектозакона, коайто е внесен за обсъждане.
Ангелов не пожела да коментира оставката на Радев, но посочи:

Изправени сме пред реалната опасност през 2016-а да останем с два Миг-а. Вчера генерал Радев обяви, след като си оттегли оставката, че от 15 Миг-а са ни останали годни само четири. Ако не положим нужните усилия, през 2016-а може да останем само с два. Така наистина няма да можем да изпълняваме задълженията си. По моя информация обаче ще имаме договор за ремонт с Полша, така че нещата ще се променят. 

През 2012 година сключихме рамково споразумение с руската фирма за ремонт на самолетите. След това трябваше през 2013, 2014 и 2015 да се договорят ремонтите на двигателите. 3-4 са ремонтирани. По време на служебното правителство, когато бе министър Шаламанов, това не бе изпълнено, каза още бившият министър на отбраната. 

Що се отнася до въздушните нападения на Русия в Сирия той каза: Тази атака на Русия трябва да бъде подкрепена. Друг е въпросът какви са нейните цели.

Аню Ангелов подчерта, че трябва да се борим срещу самата идеология ,защото реално държава няма. ИД е терористична организация, пръсната поразлични страни в света, допълни той.

България едва ли ще бъде въвлечена във войната в Сирия, но ние сме застрашени от последиците от нея, сред които последици са бежанците, коментира Бойко Ноев. Проблемите и конфликтите в Сирия са много дълбоки и нашите политици трябва да са наясно, че няма магическа пръчка, с която да се оправи конфликта там. Страната ни трябва да се подготви за едни лоши времена и да подготви системата за сигурност, предупреди Ноев, като изтъкна, че не цели да всява паника със своите изказвания.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.