• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Плевнелиев харесал човек от научните среди за премиер

Плевнелиев харесал човек от научните среди за премиер

/КРОСС/ С наближаването на деня, в който правителството на Пламен Орешарски ще подаде оставка, логично се появиха и различни версии за състава на служебното правителство на президента Росен Плевнелиев. Според източници на "Сега" държавният глава е разговарял за премиерския пост с представител на научните среди, който е компромисна личност. Като най-близък до това описание се смята председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров. Като бивш министър на образованието в правителството на ГЕРБ неговото име се обсъждаше и за служебен министър. По неофициална информация обаче през последните дни все по-сериозно се говори, че служебен образователен министър ще бъде секретарят на президента за наука и здравеопазване Анна-Мари Виламовска. Причината за това са именно разговорите с Воденичаров да поеме поста на служебен премиер.

Имената на бъдещите служебни министри трябва да станат ясни до 6 август, когато ще се състои предаването на властта. Засега за служебен вътрешен министър се спряга Димитър Георгиев, бивш зам.-вътрешен министър в правителството на ГЕРБ. Фаворит за здравен министър е бившият началник на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев. Депутатът от ГЕРБ Пламен Манушев вероятно ще поеме военното ведомство. Преди да стане депутат, той беше зам.-началник на отбраната. Най-обсъжданото име за външен министър е това на посланика ни във Великобритания Константин Димитров. В момента той е в отпуск. Димитров е бил зам.-министър на външните работи и посланик в НАТО. Финансов министър почти сигурно ще бъде подуправителят на БНБ Калин Христов, който заемаше същия пост и в предишното служебно правителство на Плевнелиев. Държавният глава със сигурност отново ще разчита на дясната си ръка Екатерина Захариева за служебен регионален министър и вицепремиер.

Днес или най-късно в четвъртък се очаква премиерът Пламен Орешарски да депозира оставката на правителството в Народното събрание. По думите на зам.-председателя на парламента Мая Манолова и шефа на ПГ на БСП Атанас Мерджанов оставката най-вероятно ще бъде депозирана в сряда след заседанието на кабинета. "Никой - нито парламентът, нито правителството, няма интерес от създаване на допълнително напрежение в обществото. Оставката е окончателна и тя ще стане факт буквално всеки момент", обясни Манолова. Макар и в оставка, правителството ще продължи да заседава до разпускането на парламента на 5 август. Ден по-късно се очаква да стане и смяната на властта в Министерския съвет.

Вчерашните консултации за възобновяване на работата на НС завършиха без успех, след като ГЕРБ отказа да участва.

Въпреки че правителството ще подаде оставка, министрите се готвят да номинират външния министър Кристиан Вигенин за български еврокомисар. Това може да стане още на днешното заседание. Председателят на парламента Михаил Миков вече заяви, че БСП ще подкрепи неговата кандидатура. Ако това се случи, не е изключено служебното правителство да оттегли номинацията и да издигне тази на Кристалина Георгиева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.