• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

ВСС иска информация от правосъдния министър за промените в ЗСВ и Стратегията за съдебната реформа

ВСС иска информация от правосъдния министър за промените в ЗСВ и Стратегията за съдебната реформа

/КРОСС/ Въпроси за проектите за изменение на Закона за съдебната власт (ЗСВ) и на Стратегията за съдебната реформа да бъдат зададени на правосъдния министър Христо Иванов, гласува Висшият съдебен съвет по инициатива на главния прокурор Сотир Цацаров, съобщава сайтът „Правен свят".

Решението бе взето в отсъствие на министъра на правосъдието, който по правило председателства заседанията на ВСС, но днес участва във форум на Съвета по правосъдие и вътрешен ред към Европейския съюз в Люксембург.

Главният прокурор разказа пред съвета, че преди мисията на евроекспертите в София в началото на септември Министерството на правосъдието разпространило документ на английски език, в който се казвало, че през август в Министерството на правосъдието е била сформирана работна група, която да изработи изменения в ЗСВ, свързани със структурата и функционирането на ВСС, фокус на които е разделянето на ВСС на две колегиии, които независимо една от друга да разглеждат въпросите за кариерното развитие на магистратите и дисциплинарните процедури.

Министър Иванов трябва да даде информация „кои са членовете на тази работна група, по какви критерии са избрани, планира ли министерството непосредствено преди приемането на измененията в Стратегията и ЗСВ да ги обсъди - очевидно не с ВСС, а с хората, които те касаят най-много, и по какъв начин", е посочил главният прокурор.

Законът предвижда съгласувателна процедура, която започва след като министерството изготви законопроект. Тогава проектът за промени в ЗСВ ще мине за съгласуване както през министерства, така и през ВСС, и в рамките на това съгласуване ВСС ще изрази становището си, е отбелязала Юлиана Колева.

„Не е редно такива важни изменения да се планират без да ги обсъдят - не с нас, а със съдиите, прокурорите и следователите по места. Не бива да остава впечатление, че нещо, предложено от служебен министър, се приема на тъмно, на последното заседание на един служебен кабинет", е отговорил Цацаров.

За промени в ЗСВ, с цел реформа на ВСС и обособяване на две колегии в съвета, първа заговори бившият правосъден министър Зинаида Златанова в началото на 2014 година.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.