• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

НС приема окончателно поправките в Закона за държавното разузнаване

НС приема окончателно поправките в Закона за държавното разузнаване

/КРОСС/ При изпълнение на служебните си задължения държавните служители на Агенция "Разузнаване" ще могат да използват оръжие при въоръжено нападение или заплаха с огнестрелно оръжие, както и ако лицето оказва съпротива или се опитва да избяга.Това прие Народното събрание при второ четене на промените в закона за Държавната агенция "Разузнаване".

При употребата на оръжие, органите са длъжни да пазят живота на лицето, срещу което то се използва и да не застрашават живота и здравето на случайни граждани, записаха още депутатите. Ако е невъзможно да се избегне, при задържане служителите на агенцията могат да употребяват физическа сила и помощни средства като палки, и гумени патрони. Тези средства не могат да се употребяват срещу видимо малолетни лица и бременни жени.
Държавната агенция "Разузнаване" ще бъде пряко подчинена на министър-председателя, решиха депутатите. Президентът може да поставя задачи на Агенцията, но съгласувано с министър-председателя. Той има право да получава информация и да взема отношение към годишния доклад на Агенцията преди внасянето му от Министерския съвет за приемане в Народното събрание. Разузнаването трябва да предостави информация в еднакъв обем и съдържание на президента, на председателя на парламента и на министър-председателя.

Държавната агенция ще се ръководи от председател, който ще се назначава с указ на президента по предложение на Министерския съвет за срок от 5 години. Председателят може да има само още един 5-годишен мандат. Той ще се подпомага от заместници, които сам е предложил, но ще бъдат назначавани от Министерския съвет. За председател и заместник-председатели на Агенцията могат да бъдат назначавани лица с висше образование и степен "магистър", които имат най-малко 10 години стаж в системата на "Защита на сигурността", не са осъждани и имат само българско гражданство. Въвежда се и нова фигура в българското разузнаване - инспектор, който ще бъде на пряко подчинение на председателя на агенцията и ще се назначава от министър-председателя.

В Закона за обществените поръчки е предвидено да се отмени забраната възложителите да поставят изисквания за икономическото и финансовото състояние, квалификацията и техническите възможности по отношение на специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания.

Поне 80% от предмета на поръчката ще се изпълнява от специализирано предприятие и кооперация на хора с увреждания със собствено производство или ресурс или с подизпълнители, или с ресурсите на трети лица, които също трябва да бъдат такива предприятия или кооперации.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

A ще има ли и неДържавно разузнаване? Като напр. Партийно разузнаване на държавна издръжка, каквото си беше цялото ДС преди и след 1989! Остатъците от БКП-партийното "разузнаване" ДС (Гъцо, Роско, Боко, ......) пак ще дърпат конците на "новото" "държавно" "разузнаване" за частни нужди!

02.10.2015 02:59:21

Анонимен

А бандитът Драго Немеца кога ще го махат?

01.10.2015 16:58:34

Анонимен

Ами то НРС отдавна си е ДАР за тия дето държат за шлифера шефа му, а той пък шлифера на любителя на магнолии и неговият паж Цвък.

01.10.2015 16:33:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.