• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

България и Словения с общи позиции като страни-членки на ЕС и НАТО

България и Словения с общи позиции като страни-членки на ЕС и НАТО

/КРОСС/ "България и Словения споделят общи позиции по редица въпроси от международния дневен ред, участието ни в НАТО, както и действията на ЕС. Това е добра предпоставка да работим още по-активно заедно, за да налагаме конструктивни позиции, които са в интерес както на нашите две страни, така и на държавите от Западните Балкани, към които ние имаме отговорност като членки на ЕС и НАТО." Това заяви министър Кристиан Вигенин на съвместна пресконференция в Любляна със словенския си колега Карл Ерявец.

Словения и България имат отлични отношения не само в политическата сфера, но и във всички останали области на взаимен интерес. Официалното посещение на министър Вигенин поставя началото на една година на интензивен двустранен диалог, който включва визита на българския премиер Пламен Орешарски и срещи между президентите на двете страни, заяви от своя страна министър Ерявец.

Двамата външни министри обсъдиха възможностите за разширяване на сътрудничеството в сферата на икономиката. Кристиан Вигенин запозна своя колега с усилията за икономизиране на дипломацията като един от приоритетите на правителството на България. „Опитваме се да създадем по-добра бизнес среда както за българския, така и за чуждия бизнес", подчерта той.

Сред темите на разговора беше още политиката на разширяване на ЕС и бъдещето на НАТО в контекста на предстоящата среща на върха в Уелс. България подкрепя присъединяването на Черна гора към Алианса и смята, че тя в най-голяма степен отговаря на критериите за членство, а затрудненията, които някои партньори посочват, са преодолими.

Оставаме привърженици на политиката на „отворени врати", отбеляза на свой ред министър Ерявец, като подчерта ангажираността на Словения с реформите в Черна гора в сферата на отбраната, както и по линия на посолство за контакт на НАТО.

"Надяваме се с новата Европейска комисия и Европейски парламент да се опитаме да поставим в центъра на европейската политика разширяването, което остана на заден план в последно време. Това е в интерес на всички страни, които са съседни на Западните Балкани", каза още българският външен министър. По думите му, един от отговорите на ЕС на ситуацията в Украйна е ускоряването на интеграцията на Западните Балкани.

Кристиан Вигенин и Карл Ерявец обсъдиха още развитието на кризата в Украйна и отражението й върху стратегическите партньорства ЕС-Русия и ЕС-НАТО. Двамата изразиха подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и надежда за успех на започналите в Женева преговори, които да доведат да стабилизиране на страната.

В рамките на посещението си в Любляна министър Вигенин се срещна и с президента на Словения Борут Пахор. Акцент в разговора беше поставен върху актуалното развитие на ситуацията в Украйна и позицията на ЕС. Двамата обмениха мнения и по отношение на предстоящите избори за Европейски парламент.

Програмата на визитата на Кристиан Вигенин в Словения продължава със срещи с председателя на Държавния сбор Янко Вебер и със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Грегор Вирант.

В края на посещението си българският външен министър ще изнесе публична лекция във Факултета по обществени науки на Люблянския университет на тема „Бъдещето на Югоизточна Европа - българската перспектива".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.