• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Д-р Мирослав Ненков: Решаваме проблема с дефицита на лекари

Д-р Мирослав Ненков: Решаваме проблема с дефицита на лекари

/КРОСС/Ако майка, която е против ваксините, види само едно дете с полиомиелит, много ще се замисли за имунизацията, казва министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Мирослав Ненков пред "Труд"

- Г-н министър, казахте, че не можете да спите от един месец заради кризата с ваксините. От кои други проблеми в сектора не ви хваща сън?
- Да, в последно време най-много ме тревожи проблемът с ваксините (б. р. срещу тежките заболявания като полиомиелит, коклюш, хепатит В и др.), тъй като в случая не става дума за лекарство, което има заместител. Тук нямаме избор - децата трябва да бъдат имунизирани. Да не говорим, че има почти "сектантско" движение срещу ваксинациите, което за мен е абсолютно безотговорно към децата и здравето на цялото общество. Защото епидемични взривове е имало и става много страшно. А ако някоя от тези противопоставящи се на ваксините майки види резултата от полиомиелита върху едно-единствено дете, много ще се замисли... Нека подчертаем нещо изключително важно - прилаганите днес ваксини са супер съвремени, произведени са по последна технология и не съдържат в себе си болестотворни микроорганизми. Т.е. сами по себе си не могат да предизвикат болест. А страничните им ефекти са като при всяко едно лекарство. Да, някои от имунизациите са много нови и още са под наблюдение, други са стари и добре изпитани, но така или иначе проблемът за мен е много сериозен. Надявам се другата или най-късно по` другата седмица да кажем, че поне към момента кризата е потушена.

- А кога ще се възстанови реимунизацията на 6-годишните? Родители ни питаха, ако заведат неимунизираните деца на училище, няма ли преподавателите да ги върнат?
- Такъв проблем няма да има. Днес ще знаем точния брой на новородените, на които след раждането не е поставена ваксината. Ще знаем колко са и "пропуснатите" 6-годишни. Категорично няма медицинско основание за тревоги при забавяне на реимунизацията им. 

- Натъкнахте ли се на заложени капани и в доставката на други ваксини? Или пък с неаргументирани търгове?
- Обявените търгове са много особена история. На този етап изчистихме каквото законът налагаше. Вижте, аз много малко време ще съм министър и една от личните ми задачи е да изляза от ведомството неопетнен. Точно това ще е водещото и при реализирането на 11-те милиона лева, които правителството отпусна на здравното министерство за купуването на линейки, ремонти на психиатриите и др. Така ще работим, че да не остане впечатлението, че обществените поръчки са обявени, за да ги спечели точно определена фирма.

- Кои наредби смятате да промените освен №15, която ще нанесе корекции в имунизационния календар, за да не се повтаря критичната ситуация с ваксините?
- Ще променим Наредбата за специализацията на лекарите. В нея се въвежда текст, според който, ако примерно държавата отпуска 6 места за специализация на лекари в спешната помощ, а се явят 5-има кандидати (т.е. те са по-малко от вакантните бройки), конкурсът ще се извършва по документи. Не чрез приемен изпит. Мярката е много добра, тъй като, ако за дадената специалност няма кандидати, а в същото време ние ги подлагаме на конкурс, няма как да постигнем желаното обучение на липсващите лекари. А ако те не стават, ако не се справят добре, така или иначе ще отпаднат в процеса на специализацията. Т.е. в никакъв случай не залагаме привилегия. А резултатът ще е, че ще започнем да "произвеждаме" медици от дефицитните специалности - не само от спешна помощ, но и анестезиолози, патоанатоми, онколози, съдебни медици. Ще променим и Наредбата за работата на Националния съвет по цени и реимбурсиране.

Какво имате предвид?
- В момента изискването за лекарство, което би могло да бъде плащано с обществени средства, е да се поема от здравните фондове в 5 от 17 референтни държави. Тези медикаменти обаче се издирват кой къде ги плаща не по търговско, не по друго име, а по т. нар. INN - т.е. международното непатентно наименование. Понякога обаче INN на два различни медикамента съвпада напълно. А те всъщност са различни. По този начин в позитивния списък може да бъде вписано лекарство, коeто не се покрива с обществени средства в другите страни от ЕС. Затова се налага промяната в наредбата. Тя ще подобри практиката в работата на комисията, ще я направи по-прецизна и по-качествена. Просто казано - дали лекарството се плаща в 5 от 17 държави ще се търси по всичките му имена и свойства, а не само по критерия INN. 

- Очаквате ли по този начин медикаменти да отпаднат от платения списък?
- Не. Вижте, екипът ни не е дошъл, за да променя генерално функциите на Министерството на здравеопазването и юридическата му рамка. Още нещо: работна група се занимава и с Наредба №40, която определя платения пакет на здравната каса.

- Възможно ли е от догодина тя да започне да плаща за нови изследвания и лечения?
- Ще ви отговоря по следния начин - вие получавате определена заплата. Но някой идва и ви казва - купете си последния модел смартфон, а след това и нов телевизор за 4000 лв., защото той е с много добри параметри, после ще дадете още 2000 лв. за уникален домашен телефон. Вие ще ми отвърнете: "Ама аз нямам толкова пари!". Но аз ще ви кажа да не се притеснявате и да купите още един телевизор за кухнята, ама пак за 4000 лв., за да е като този в хола. Ето това се случва с дописването на Наредба №40 и с отварянето непрекъснато на нови болници. Всички те се "слагат" на гърба на касата, която въобще не разполага с нужните средства. Но, уви, няма как да се повлияе на описания процес. Да, тя иска актуализации на бюджета си, прави гимнастики, но пак не се справя много успешно. 

- На какви нарушения се натъквате, за които ви сигнализират от екипа на ведомството?
- Имах много интересна случка преди 2 седмици. По електронната поща дойде писмо от една госпожа. В него тя говореше с "наплевателства" за МЗ и мен. А за да подкрепи тезата си, използва едно много убедително доказателство - коментари в разни интернет сайтове, само че всички те до един бяха анонимни. Реших, че жената сигурно е засегната от системата или от министерството, което ръководя, и я поканих на среща. И дали тя дойде? Не! Уви, до ден днешен непрекъснато се сипят разни наплевателства от различни източници.

- Може да е платен "наплевател", както вие ги наричате.
- Няма абсолютно никакво значение. Но не знам колко пъти министър е канил такива хора. Затова съветвам хората да не си губят времето и да не се занимат с подобни елементи примерно с пощенски имена "еленчето 22".

- Ако пак ви предложат поста здравен министър, бихте ли приели?
- На този етап нямам отговор на въпроса.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.