• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Наредбата за здравните пакети ще бъде публикувана в понеделник

Наредбата за здравните пакети ще бъде публикувана в понеделник

/КРОСС/ Основният документ, който ще определи начина на финансиране на клиничните пътеки в основния и допълнителния пакет на здравната каса за 2016 г., ще бъде публикуван в окончателния си вариант в понеделник. Забавянето му цели да бъдат взети предвид всички събрани мнения по него, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов в отговор на въпрос от председателя на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова от ГЕРБ. 

Наредбата е фундаментът, върху който стъпват преговорите на съсловните организации и НЗОК за следващата година, и забавянето й е проблем. В допълнение, някои специалисти са разтревожени от отсъствието на определени пътеки - например за солидни тумори, отбеляза Дариткова.

Пътеки за тумори ще има, дори две, заяви министърът. По думите му във ведомството са събрани множество мнения и предложения по наредбата и желанието е всички те да бъдат отразени. Проектът на документа беше публикуван на страницата на здравното министерство в началото на ноември.

Друга нова наредба, приета преди две седмици, която налага ограничение за доплащане от страна на пациентите за до 60% от референтната цена на лекарствата, ще влезе в сила от 15 декември, обяви Москов. За нея се изчаква обновяването на софтуера на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, за да може цените на лекарствата да бъдат изчислявани автоматично.

През годините сме допуснали огромна ножица в цените на лекарствата, в която цените на едни лекарства са стотици проценти по-високи от генеричните им еквиваленти, и тази мярка е срещу това явление, поясни министърът.

Заради забавяне във финансиращия механизъм по програмата за развитие на електронното здравеопазване се бави и системата за електронен идентификатор. Заедно с нея е необходим и софтуер и цялостна нова мрежа на НЗОК, но и това се подготвя в момента. Очакването е системата да заработи в първите месеци на новата година. Изчислено е, че изграждането й и инсталирането на четци за пръстови отпечатъци в лечебните заведения и аптеките ще струва между 300 и 400 хил. лв., каза Москов пред журналисти.

Създаване на условия за здраве за всички през целия живот; развитие и управление на справедлива, устойчива и ефективна здравна система, ориентирана към качество и резултати; укрепване капацитета на общественото здравеопазване са трите приоритета на обновената Национална здравна стратегия 2020, приета на днешното заседание на комисията.

Депутатите на БСП и ДПС, които гласуваха против, изразиха съмнение, че стратегията ще проработи, и критикуваха отсъствието на принципи като демонополизацията на здравната каса, както и на конкретни индикатори, по които да се следи изпълнението й.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.