• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Ден на мира

Ден на мира

/КРОСС/ Всяка година на 21 септември светът отбелязва Деня на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир. Тази година се навършват 30 години от приемането на Декларация на Общото събрание на ООН за правото на народите на мир. По този повод темата на Международния ден на мира е „Правото на народите на мир". Годишнината от приемането на декларацията открива уникална възможност да се припомнят принципите, на които тя е основана.
Международният ден на мира се отбелязва съгласно резолюция 36/67 от 1981 г., приета с идеята този ден да съвпада с откриването на редовната сесия на Общото събрание на ООН. За първи път денят се чества през септември 1982 г. През 2001 г. Общото събрание гласува резолюция 55/282 и утвърждава 21 септември за ден на ненасилието и спирането на огъня във всички точки на света.
Инициативният комитет с участието на Дружеството за ООН в България и Съюза на ветераните от войните на България, съвместно с обществени патриотични и младежки организации, организира честване на деня, което ще се проведе по традиция пред паметника на Незнайния войн от 12.00 ч.
Международен „Фестивал на мира" на тема „Да защитим нашето право на мир", организиран от Юджи Мията, посланик на добра воля на ООН, заедно с певицата Румяна Коцева, пък ще отбележат деня в село. Долни Лозен от 11.00 ч.
Фестивалът е предшестван от „Международна седмица на мира", с групи студенти от Япония, Южна Корея, Индонезия, Палестина и България, които провеждат семинари и дискусии. На самия фестивал ще присъстват посланиците на Индонезия, Египет и Палестина, представители на Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Министерството на образованието, кмета на община Лозен, представители на студентски и младежки организации, ученици от Лозен и още четири софийски училища.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.