-
10 Дек 2025 |
USD / BGN 1.6811
GBP / BGN 2.2375
CHF / BGN 2.0905- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C 
Носът ни разпознава 1 трилион миризми
26 Март 2014 | 14:49
/КРОСС/Американски учени са установили, че човешкото обоняние може да разпознае 1 трилион миризми. Досега се смяташе, че броят им не е повече от 10 хиляди, предаде Би Би Си, цитирайки новите данни, публикувани в Science, според които човешкият нос е много по-добър сензор от очите и ушите. Той е по-ефективният по отношение на своята чувствителност като улавя значително повече стимули.
Нашето око има три рецептора, които работя заедно, за да виждаме 10 милиона цвята, а ухото ни чува близо половин 1 милион звука.
Специалисти от Университета Рокфелер твърдят, че ние използваме само една много малка част от силата на обонянието си.
Досега дълго време се смяташе, че носът ни, с неговите обща 400 рецептора, може да различи само около 10 хиляди мириса.
Учените от този университет в Ню Йорк решили да проверят дали схващането, което датира още от 1927 г., почива на научни доказателства.
Затова те подготвили експерименти, които да покажат доколко хората могат да различат коктейли от 128 молекули на различни аромати, кото варирали от тези на трева до цитрусовите. Ароматите били произволно събрани в групи по 10, 20 или 30 , за да се получат непознати комбинации.
Участниците в изследването тогава били помолени да разпознаят аромат от три проби - две еднакви и една различна от тях. На базата на тези резултати учените са използвали методика, с която да определят колко различни миризми може да усети средностатичестическият човек, ако те са представени във всички смеси, които могат да се направят от 128 молекули.
И установили: човек може да разграничи с носа си най-малко 1 трилион аромата. За по-пълна представа, добре е да знаем, че арроматът на кафе е съставен от стотици различни мириси.
Д-р Лесли Вошол е уверена, че хората сме големи майстори в подушването на миризми, макар да не сме го знаели.
Досегашното ни разбиране е било по-скоро плод на "градска легенда", казва тя. Едва сега разбираме истината. "Хората обикновено мислят, че животните ги превъзхождат с обонянието си, но всъщност те са само 2-3 пъти по-добри ", допълва Лесли Вошол.
Това им качество, според нея, се дължи на факта, че те отделят много по-голяма част от мозъка си на усещането на мирис.
Въпреки това способностите на човешкото обоняние не трябва да бъде пренебрегвано. Нещо повече, можем да стимулираме нашето обоняние, за да работи още по-усилено като добиваме още по-богати, силни и дори налудничави аромати, убедена е специалистката.
Според проф. Стивън Либерлис от департамента по клетъчна биология в Харвард носът ни има огромен брой рецептори, които ни дават основание да мислим, че силата на обонянието ни може да бъде още по-голяма.
По думите му обаче и други въпроси чакат отговор - например колко отделни химикали можем да различим.