• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

ЕС с първия си команден център за военни мисии

ЕС с първия си команден център за военни мисии

/КРОСС/Европейските външни министри положиха днес в Брюксел основите на военен команден център на ЕС, предназначен да централизира от тази пролет командването на някои задгранични мисии, предаде Франс прес.

Двадесет и осемте страни членки решиха да създадат в кратки срокове военно звено за планиране и управление в рамките на Военния секретариат на ЕС в Брюксел, което ще бъде натоварено на стратегическо ниво с планирането и оперативното провеждане на военни мисии с мандат, който не включва участие в преки бойни действия, гласи приетият текст. "От 50-те години на 20 век изпитваме затруднения да постигнем напредък в областта на отбраната, където ЕС има история, белязана по-скоро от разделения", заяви върховният представител на съюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя каза, че е горда с взетото решение. Новата институция ще започне оперативна дейност през следващите седмици, като в нея ще бъдат заети около 30 души, уточни Могерини.

Това звено ще постави под шапката на Брюксел три мисии на ЕС за обучение (около 600 войници), които в момента са разположени в Мали, Сомалия и Централноафриканската република под ръководството на финландеца Еза Пулкинен, генерален директор на Военния секретариат на ЕС. Няколко страни гледат с лошо око на всяка инициатива, която би могла доведе до създаването на европейска армия. Водещ противник на идеята е Великобритания, която винаги е блокирала напредъка в тази област за огорчение на държави като Франция и Германия. "Това е зачатъкът на по-голяма отговорност на ЕС за осигуряване на собствената му отбрана", подчерта на пристигане за срещата испанският външен министър Алфонсо Дастис.

"Не става дума за европейска армия, зная, че такова определение обикаля в публичното пространство. Това е по-скоро по-ефикасен начин да вършим военната си работа", уточни Могерини. Трите военни мисии на ЕС с мандат за бойни действия ("София" срещу трафикантите на хора в Средиземно море, "Аталанта" срещу пиратите в района на Африканския рог и "Алтеа" в Босна и Херцеговина) ще продължат да бъдат командвани от щабове в държавите членки на ЕС.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.