• 14 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8136
  •  GBP / BGN 2.3155
  •  CHF / BGN 2.0230
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Д. Митов: Политическото решение на конфликта в Сирия включва оттеглянето на Б. Асад (обновена)

Д. Митов: Политическото решение на конфликта в Сирия включва оттеглянето на Б. Асад (обновена)

/КРОСС/ „Искаме цивилизовано решение на конфликта в Сирия, но контролираното политическо решение трябва да включва оттеглянето на Башар Асад", каза министърът на външните работи Даниел Митов по време на официалното си посещение в Република Гърция.
Митов заяви, че за него е чест да бъде първият външен министър на официално посещение в Гърция след изборите. „Това е символично за важността на нашите отношения и за това колко важно за нас е да разговаряме помежду си по-често и да координираме нашите позиции, в много динамична и сложна геополитическа ситуация", заяви българският външен министър.
„Разбира се мигрантската криза и притока на бежанци са едни от въпросите, които сега са на върха на дневния ни ред. Наскоро българският премиер изпрати писмо до всички премиер и държавни лидери в Европейския съвет по точно този въпрос. Писмото беше обсъдено на последния Европейски съвет и някак си стана част от основата на нужния ни бъдещ подход. С Гърция споделяме много от оценките, които са част от писмото", отбеляза той.
По думите на Митов двете страни имат обща позиция по отношение помощта за Турция, Йордания и Ливан; създаването на „горещите точки" извън ЕС; подсилване контрола по външните граници на ЕС с общо европейски усилия; борбата с трафика на хора, който ще продължи да съществува дори и след решаване на проблема в Сирия; побеждаването на криминалните мрежи за трафик на хора, е важно за всяка европейска държава. Митов посочи, че за това се изисква близко сътрудничество не само със страните от ЕС, но и с кандидатите. „Разбира се ключът е решаването на кризата в Сирия, решение, което да заличи и победи „Ислямска държава". Но това може да стане само в сътрудничество с всички държави, желаещи стабилно решение за Сирия. Едностранните действия няма да са от помощ", каза българският външен министър. По думите му Русия има своята роля за намирането на решение за Сирия, но това не може да стане чрез предварителни условия относно Башар Асад, тъй като той предизвика дълбоко разделение в Близкия Изток. „Ние искаме цивилизовано решение. Ясно е, че трябва да говори с Башар Асад, но контролираното политическо решение трябва да включва неговото оттегляне. Надяваме се това да бъде постигнато в бъдеше", подчерта Даниел Митов.

На срещата си с гръцкия президент Прокопис Павлопулос първият български дипломат Даниел Митов определи българско-гръцките отношения като традиционно изключително добри. Министър Митов посочи и перспективите за разширяване на връзките между София и Атина в динамичната геополитическа обстановка, в която двете страни трябва да имат общи позиции. Благодарни сме на Гърция за усилията и подкрепата за приемането ни в НАТО и в Европейския съюз, заяви външният министър Даниел Митов.

Гръцкият президент Павлопулос обсъди с министър Митов проблема с бежанската вълна и изрази убеждение, че както Атина, така и София имат същото хуманно отношение към хората, бягащи от войната. Това е част от културата и психологията на нашите два народа, заяви президентът. Той изказа пред българския външен министър и личното си състрадание към случващото се в Егейско море, където почти ежедневно се давят хора и много от жертвите са малки деца, в опитите си да се спасят от бедствието на войната. Според президента Павлопулос двете страни трябва да си сътрудничат в дипломатическо отношение за прекратяването на войната в Сирия.

Българският външен министър се срещна и със своя колега Никос Кодзиас. Двамата дипломати обсъдиха сигурността на района и енергийните проекти между двете страни.

Програмата на гръцкия външен министър за днес включва и среща с помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Спеца

Даа и тоя се изживява като част от сирийския народ с намерение да избира Президент на страната!

21.10.2015 22:44:33

Анонимен

Канада даде пример как се правят тези неща. Оттегли се, не и държи да се бие с джихадисти. Всеки може да го направи, но не може да казва на друг какво да прави. Митов, България може да се оттегли, но никой не може да каже на сирийския президент да се оттегли.

21.10.2015 22:43:23

Анонимен

Митов ти си не последната дупка на кавала да казваш каквото и да е. Вече никой не ви пита тъй като и хегемона ви се провали с гръм и трясък. Топръв тътена ще отеква в празните ви кратуни и ще слушкате какво ви казват от Москва. Изглежда още не си разбрал какво са казали официално Путин и Асад днес след срещата си. А какво не са казали за истинските разговори така и няма да разбереш щото си пътник ти и твоите ментори от САЩ.

21.10.2015 20:57:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.