• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Д. Митов: Териториалната цялост на Сирия трябва да бъде запазена

Д. Митов: Териториалната цялост на Сирия трябва да бъде запазена

/КРОСС/ Териториалната цялост на Сирия трябва да бъде запазена, като в същото време се намери начин за контролиран политически преход, заяви министърът на външните работи Даниел Митов в интервю за БНТ.

Широката коалиция за борба срещу „Ислямска държава" е възможнa и е добре да се случи, но това трябва да стане много целенасочено и през координиране на усилията. Когато се отправя подобен призив, не може сепаративно да се предприемат действия, преди да са координирани с всички потенциални съюзници. Повече от година съществува международна коалиция срещу ИД. Усилията трябва да са координирани, не може да се поставят предварителни условия, като това Асад да остане на власт", подчерта Митов. „Целта трябва да е ИД, а не умерената сирийска опозиция. Трябва да е много ясно срещу кого се води битката, а не да се създаде ситуация, в която да се радикализира и сирийската опозиция и по този начин да се създаде още по-голям конфликт", отбеляза Митов.
„От самото начало е ясно, че само с въздушни удари няма да стане. Големият проблем е кой точно ще влезе там. Вашингтон не иска да го прави, ЕС също има големи резерви по темата. Държавите от региона трябва да поемат тази отговорност, да се стигне до ясното разбиране, че групировката е заплаха за всички. Техни трябва да бъдат обединените усилия за сухопътна операция", каза Митов в коментар на възможната сухопътна операция в Сирия.
Ако Асад остане на власт, това ще бъде знак за всеки друг диктатор, че има кой да го защити, обясни министърът.
Българската позиция за бежанците - трябва да забравим за квотите и това, което трябва да направим и цяла Европа също, е да финансираме бежански лагери извън рамките на ЕС. Спорен е въпросът дали те може да са в Сирия, а в Турция вече има над 2 милиона бежанци.
Част от хората, които влизат, не са бежанци. Икономическата миграция създава неприятни прецеденти и затова трябва да се изпълняват споразуменията за реадмисия с трети държави. Ако те не се изпълняват, финансовата помощ за тях да се прекратява или редуцира, предложи министърът.
Митов препоръча промяна и в Дъблинския регламент, „който е писан при съвсем други условия".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Подобно на целостта на Ирак и Либия за Афганистан няма данни.

06.10.2015 12:05:45

КЧ

Готов съм да го отрепя тоя! Искам да трепя американски подлоги докато съм жив.

05.10.2015 22:28:50

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.