• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Д. Митов: До момента няма потвърждение на тезата, че в Париж е стреляно с автомати, произведени в България

Д. Митов: До момента няма потвърждение на тезата, че в Париж е стреляно с автомати, произведени в България

/КРОСС/ Водещ: „Страхът е тук. Политиците или страхът" - малко стряскащо, но точно мото на днешното предаване, с което казвам добър вечер на външния министър Даниел Митов. Какво става - 25 години България гледаше Брюксел, а се оказва, че Брюксел не е догледал собствените си квартали, и сега да не излезе, че ние сме отново от лошата страна на историята, погрешната.

Даниел Митов: Няма как да се случи... Няма как да се случи това. Винаги правилната страна на историята е била свободата. За да си воюваш за свободата обаче трябва смелост. Това се случва в Европа днес. Европа години наред и европейските граждани имаха усещането, че оформят света, че тяхната политика оформя света около тях. За съжаление днес се получава така, че всички европейски граждани имат вече усещането, че светът около тях започва да оформя Европа, и европейските граждани искат от нас действие, искат смелост, искат решения. Затова, като говорим за политици и страх, трябва да става ясно, че страхът не може да ни управлява, страхът не може да ни завладее. Загубата на човешки живот е винаги голяма драма, голяма трагедия. Ние бяхме съпричастни към трагедията в Париж, но постигането на политически цели с помощта на насилие е абсолютно недопустимо и е ясно, че всички трябва да действаме обединено в момента, точно, ясно и категорично.

Водещ: Казвате, че страхът не може да ни завладее, обаче аз имам един конкретен въпрос що се отнася до България - с български автомати ли е стреляно в Париж?
Даниел Митов: Първо трябва да стане ясна експертизата. Това до момента - всичко, което се изговори до момента - са си спекулации. Няма как да коментираме нещо преди да е станало ясно дали е вярно или не.

Водещ: Т.е. нямате такъв сигнал от Франция?
Даниел Митов: Разбира се, че до момента няма потвърждение на тази теза. Ако има такова нещо, разбира се ние сме готови да подпомогнем разследването, което ще се води в последствие, но така или иначе вие знаете, че България произвежда оръжия отдавна и го продава, търгува с него, само през сертифицирани търговци и фирми. Какво се случва отвъд това вече, няма как да знаем.

Водещ: Добре, друг резултат за България политически - произнесен от вас - никакви бежанци повече. Това е резултатът от Брюксел, така ли?
Даниел Митов: Това, което се случи в Брюксел, е следното - големият дебат беше разбира се по миграционната криза и трябва да кажем следното - първо не можем да губим и вече извоювани свободи. Шенген трябва да продължи да съществува и да работи така, както работи. Засилени мерки за сигурност е ясно, че в този момент ще има, но Европа трябва да отдели специално внимание на охраната на външните си граници. Те трябва да бъдат стриктно контролирани и да се спре вече безконтролното навлизане на хора в рамките на Европейския съюз. Второ, трябва да започнем да изпълняваме категорично споразуменията за реадмисия, където те съществуват, ние настояваме много отдавна за това, и Европа да изготви програми за репатриране на хора, т.е. за връщане на хора. В Европа хората, които са навлезли, една малка част от тях всъщност са истински бежанци, на които ние дължим солидарност, на които дължим състрадание, но останалата част са хора, които трябва да се завърнат там, откъдето са дошли, защото нашите социални системи, нашите образователни системи няма да издържат. Една Германия се задъхва. И какво се случва в момента? Ако дойдеш в Европа, подаваш молба за убежище. Ако го получиш - оставаш. Ако не го получиш, пак оставаш. Това е недопустимо. Трябва вече да започнем, това очакват от нас европейските граждани, да започнем да действаме твърдо и да контролираме ситуацията, т.е. да поемем отново контрола върху това, което се случва с нас и около нас.

Водещ: Т.е. да кажа така - вие със сигурност ще запомните атентата, защото отменихте сватбената си церемония, но това, което може би ще запомни света е, че това е денят, в който Европа се затвори. Почти го казахте преди малко.
Даниел Митов: Европа не може да се затваря, но не може и да остане в състоянието, в което е в момента на абсолютно безконтролен приток на хора, които по една или друга причина са тръгнали насам, (...) става през трафика...

Водещ: Отворена навътре, но затворена навън.
Даниел Митов: Затвореността трябва да е само по отношение на външните граници и то на контрола хората, които влизат. Пак казвам - бежанците са хора, на които дължим състрадание, на които дължим помощ. В същия момент, обаче, бежанският статут, това пак трябва да си го кажем ясно, бежанският статут не дава право за завинаги някой да остане в рамките на държавата, която го е приютила. Когато се стабилизира ситуацията в Сирия или където и да е било другаде, тези хора трябва да се върнат обратно и да участват в реконструкцията на собствените си държави. Много хора казват: „Ама, това няма как практически да стане". Трябва да стане. Ако не сме измислили механизмите до момента, защото сме били в друга ситуация, сега трябва да започнем да ги измисляме, и да става ясно, че Европа контролира ситуацията вътре в своите граници, и разбира се, оформя средата около себе си.

Водещ: Ако духът не е изпуснат от бутилката завинаги, край.
Даниел Митов: Духът може и да изглежда понякога изпуснат от бутилката, но не е завинаги при всички положения. Ние все още, естествено, европейската машина се задейства бавно, но когато се задвижи, тя има огромни възможности. Това трябва да е ясно на всички.

Водещ: Но при всички положения Европа ще плаща повече за сигурност, а кой ще ни плаща европейските програми? Кой ще ни плаща възстановяването, изграждането на България, на което ние разчитахме, пак казвам, 25 години?
Даниел Митов: Сигурността на първо място. И в същия момент България не може, разбира се, естествено, една икономика като българската с амбиции, да разчита само и единствено на европейски средства. Ние трябва да сме наясно, че трябва да изградим икономика, която да е независима, която да е също добре развита, и да не се влияе изцяло от външни фактори. Ние сме свят, който е много свързан. Няма как това да се случи в пълен мащаб, но така или иначе икономиката не може да зависи само от европейски средства. В същия момент обаче ясно е също така, че ние ще продължим да участваме в преразпределението на фондовете вътре в рамките на Европейския съюз, не само кохезионния фонд, а и други, разбира се. Има фондове за земеделие, за инфраструктура и така нататък, така че това ще продължи. Изкуствен е разговорът за това, че изведнъж парите ще спрат. Разбира се в момента, когато става въпрос за насочване на средства в посока сигурност, със сигурност някой от средствата ще бъдат ограничени, но това няма да е завинаги.

Водещ: Г-н Министър, когато президентът казва, че Русия води хибридна война срещу България, а премиерът казва, че не е ястреб, коя е истинската позиция на България, защото взехме да се объркваме?
Даниел Митов: Няма нужда от объркване. Първо, позицията на ...

Водещ: Как така? Аз лично съм объркан.
Даниел Митов: Позицията на България е ясна и тя не е променяна. Ние сме ясна част от интегриран съюз, наречен Европейски съюз, и също част от такъв съюз, отбранителен, наречен НАТО и изпълняваме задълженията си в тези два, в тези два съюза. Това е едно. Второ, тези съюзи са изградени на ясна ценностна основа - демокрация, свобода и сигурност. И президент, и премиер са отдадени на тази кауза. Разговорът „Ястреби, и гълъби, и други птици" е абсолютно несъстоятелен и няма смисъл да влизаме в него. Когато... Когато става въпрос за отношения с други държави, ние сме готови да работим с всяка една държава, която уважава националния ни суверенитет и националния ни интерес и разбира се имаме взаимно изгодно сътрудничество и партньорство.

Водещ: Добре, кой е по-прав - президентът или премиерът?
Даниел Митов: Няма да влизам в разговор и да правя оценки за това кой е по-прав. Ясно е, че...

Водещ: Единият ви е шеф, аз разбирам, но...
Даниел Митов: Не, те всичките са ми, и двамата са ми шефове - и президентът, и премиерът по един или друг начин.

Водещ: Още по-сложно ви е положението, значи.
Даниел Митов: Още по-сложно е положението, но то не води до дуализъм у мен или до някакво раздвоение. Истината е, че когато говорим за хибридна война, например, ние говорим за нея вече от година и половина, дори повече. Този термин се използва от много дълго време и тя е факт. И трябва да е ясно, че в пространството, информационното особено, има ясни, целенасочени, дезинформационни послания, откровени лъжи. Помните как в един момент се твърдеше, че в България има мобилизация - никаква мобилизация няма, как щели да се разполагат някакви оръжия ядрени и така нататък. Помните каква истерия стана за едни четири танка, които дойдоха на учение. Неща, които се случват постоянно в България продължават да се случват. Военни учения се провеждат. Това е съвсем нормално. Ние сме част от съюз, който постоянно увеличава капацитета си и интегрираността помежду си. Помните... Да не ги изброявам всичките неща.

Водещ: Не, въпросът е, че когато руска говорителка казва, че русофобията е вчерашна мога, тя може би казва, че, ето, когато Русия се разбере с големите на запад, вие, които довчера, така, сте я дразнили - Русия имам предвид - падате от влака, защото платформата отива на другаде.
Даниел Митов: Ние няма как да паднем от каквото и да е било и си поддържаме принципната позиция така, както сме я поддържали винаги до момента, както я подържат и всички между другото. Няма... Няма русофобия в България. Никой не е русофоб. Става въпрос за принципни позиции в, принципни политически позиции в международен план - спазване на международното право. Когато международното право е грубо погазено, когато се анексират територии на независими съседни държави, към които Русия е поела ангажимент да пази тяхната териториална цялост, когато умишлено бива дестабилизирана Украйна, ние трябва да артикулираме нашето несъгласие с подобен вид политика, както и по отношение на други феномени геополитически. Така че тази позиция се запазва и всички са я запазили, включително и Съединените щати, и целият Европейски съюз. Няма промяна в тази позиция. Така че да се говори за някакви нови реалности е абсурдно. Сирия и Украйна, понеже на там върви разговорът...

Водещ: Да, да, да, да не се лъжем - да.
Даниел Митов: Когато става въпрос за Сирия и Украйна, това са два различни казуса. Ние отдавна сме казали... Да се върнем назад във времето - целият Европейски съюз и НАТО казахме така: „Ние имаме проблем, когато става въпрос за дестабилизацията на Украйна, но трябва да пазим отворени канали за комуникация с Русия". Двете основни теми, по които можем да говорим - това са Иран и ядреното споразумение с Иран, което се случи, и Сирия - решаването на кризата там. Русия има своето място на масата, когато става въпрос за решаването на сирийската криза, но то трябва да е конструктивно. Трябва да стане ясно, че не могат да се слагат предварително условия като това Башар Асад да остане на власт, например, или да се бомбардират цели, които не са ИДИЛ или ДАЕШ, а Свободната сирийска армия.

Водещ: Добре, накрая един кратък въпрос и кратък отговор - в този свят, който нищо не е сигурно, на кого може да разчита България?
Даниел Митов: България може да разчита на партньорите си и затова винаги трябва да показваме, че и те могат да разчитат на нас. А партньорите са ни държавите-членки на Европейския съюз и НАТО.

Водещ: А на себе си може ли да разчита?
Даниел Митов: Разбира се, че може да разчита на себе си, но понякога разчитането на себе си не е достатъчно, когато има асиметрична заплаха или асиметрични рискове, много по-надеждно е да разчитаме освен на себе си, да разчитаме и на партньорите си. Аз това съм го казвал в това студио и ще го повторя - зад България в рамките на Европейския съюз и НАТО стоят 28 държави, които са, които оформят повече то половината брутен вътрешен продукт на света и са най-силният политически и военно политически съюз съществувал някога на тази планета. Ние сме част от нещо голямо, силно, мощно, което няма, няма причини да се съмняваме, че ние ще бъдем защитени, когато това е необходимо, дай Боже, такова нещо изобщо да не се налага.

 

Даниел Митов, министър на външните раблоти

БНТ, „Панорама"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.