• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Нов Старозагорски владика ще бъде избран до 6 месеца

Нов Старозагорски владика ще бъде избран до 6 месеца

/КРОСС/ Най-късно до 6 месеца Старозагорска епархия ще има нов духовен архиерей. Това обяви пред журналисти в Стара Загора Западно и Средноевропейския митрополит Антоний, който беше избран от Светия Синод на Българската православна църква да организира избора на нов владика.

Досегашният старозагорски митрополит Галактион беше отстранен от Синода, поради невъзможността да изпълнява своите задължения по здравословни причини. Митрополит Антоний обясни пред журналисти, че това решение на Синода е било необходимо, защото епархията е вече близо година без действащ архиерей, който трябва да извършва богослужение и единствен има право да освещава храмове и да ръкополага свещеници. Следващите дни Старозагорският митрополит ще бъде изпратен на лечение в болница в Москва, а след това ще му бъдат осигурени всички необходими условия на живот, отговарящи на духовния му сан. Западно- и Средноевропейският митрополит заяви, че ще може да съвместява досегашните с новите си задължения: "След първото заседание на Епархийския съвет, което се надявам да бъде в идните дни, тогава смятаме да направим свещеническа конференция, за да се запознаем отблизо със свещениците от Старозагорска епархия. Идеята е, за да стане ясно, че тук не става въпрос за някакъв преврат".

В България има над 20 епископи. Светият синод ще определи имената на онези от тях, които ще участват в избора на нов Старозагорски владика. Митрополит Антоний съобщи, че ще се запознае със скандалните случаи на отстраняване на свещеници в детайли, за да не бъдат вземани прибързани и емоционални решения.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.