• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Новият митрополит Даниил пристигна във Видинската епархия

Новият митрополит Даниил пристигна във Видинската епархия

/КРОСС/ Новият видинскимитрополит Даниил бе посрещнат в с. Сумер, след като отпътува за Видинска епархия от палатата на Св. Синод в София, където миналата неделя той бе канонично избран от свещеноначалието на Българската православна църква. Това съобщиха от Св. Синод. Кортежът пое към с. Сумер, което е граничното селище между Врачанската и Видинската епархии, където се състоя тържественото първо посрещане на новия Видински митрополит.

Митрополит Даниил бе придружаван от Високопреосвещения Врачански митрополит Григорий, натоварен от Св. Синод да представи новия Видински митрополит на неговото духовенство и епархиоти. След кончината на приснопаметния Видински митрополит Дометиан на митрополит Григорий бе възложено като наместник на овдовелия Видински митрополитски престол да организира и проведе епархийския избор на двамата кандидат-митрополити за Видински митрополит.

В духа на утвърдената църковна традиция новоизбраният архиерей символично бе посрещнат в храм "Св. преп. Параскева" от кмета на с. Сумер Лидия Митрофанова и от множество духовници и миряни. Врачанският митрополит Григорий връчи архиерейски посох на митрополит Даниил принадлежал на приснопаметния му предшественик митрополит Дометиан и му благопожела от името на Светейшия Български патриарх Неофит и Св. Синод многоуспешно и спасително служение.

Протосингелът на Видинска епархия архим Антим също поздрави Видинския митрополит Даниил с прочувствено слово, в което подчерта, че духовенството и епархиотите на Видинска епархия с трепет и благодарност към Бога посрещат своя духовен архипастир, за да ги води към Бога и спасението.
Кметът на с. Сумер поздрави новоизбрания митрополит на Видинска епархия с думите: "За нас това е знак на великата Божия милост и благ промисъл за духовно развитие и всяко благополучие в живота ни".

В храма на с. Сумер митрополит Даниил за пръв път произнесе слово-обръщение към своите епархиоти, в което подчерта, че залага на връзките на мира, единството във вярата и любовта. Владика Даниил към всички обръщаше благото си лице, давайки свято благословение, а хората споделяха, че виждат в него своя нов духовен баща с надежда за по-добри бъднини.

С радост, хляб и сол, с музика и възрадвани души всички изпратиха митрополит Даниил към следващата му спирка за посрещането му в град Монтана.

Оттам митрополитът се запъти към Видин. В областния град той бе посрещнат от стотици граждани, кмета,  официални гости, сред които и представители на различни вероизповедания.

Предстои литийно шествие ще тръгне до Катедрален храм „Св. Димитър Солунски", където ще се извърши въдворяването на митрополит Даниил и вечерно Богослужение.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.