• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

С празничен камбанен звън Враца ще оповести пристигането на новия си митрополит

С празничен камбанен звън Враца ще оповести пристигането на новия си митрополит

/КРОСС/ Новоизбраният Врачански митрополит Григорий ще бъде интронизиран на катедрата на Врачанска св. митрополия. Лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и митрополити от Светия Синод ще съпроводят своя нов събрат към неговата епархия, за да го препоръчат на паството му.

Преди да отпътува за епархията си митрополит Григорий ще отслужи св. Литургия в столичния катедрален храм „Св. Неделя" в съслужение със свещенството на Софийска митрополия. Така митрополит Григорий ще се прости с клира и миряните на епархията, на която посвети пет години служение - 2 години като протосингел и 3 като викарен епископ.

Около 14.30 ч. Врачански митрополит Григорий ще бъде посрещнат на границата на Врачанска епархия, на площада в с. Зверино.

Духов оркестър ще посрещне новия митрополит в престолния за епархията гр. Враца, където се очаква да пристигне около 15.45 ч. Митрополит Григорий ще започне своето митрополитско служение със заупокойна молитва към Бога за упокоение душите на неговите достойни предшественици, Врачанските митрополити Калиник, Паисий, Климент, Константин и др., които са погребани в митрополитския храм „Св. Николай" - срещу сградата на светата митрополия.
След това литийно шествие ще тръгне от храм „Св. Николай" към площад „Христо Ботев".

В 16.00 часа митрополит Григорий ще бъде посрещнат на централния градски площад с хляб и сол от врачани и кмета на града Калин Каменов, който ще произнесе приветствено слово към новия архипастир на епархията. От името на свещенството приветствие към митрополита ще отправи ик. Младен Славков - старши епархийски съветник. В отговор митрополит Григорий ще произнесе своето първо слово към клира и миряните на Врачанска епархия.

След това с литийно шествие гражданите, предвождани от митрополита и кмета ще тръгнат от площад „Христо Ботев" към катедралния храм „Св. 12 Апостоли", където от 17.00 часа в ще бъдат отслужени молебен и празнична вечерня.
В края на вечерното богослужение Българският патриарх Неофит ще прочете препоръчително послание за новия митрополит към паството. Тържествата в този ден ще завършат в 18.30 ч., когато митрополит Григорий ще получи символичният ключ на врачанската митрополия.

На 19 март, неделя, Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий ще оглави първата си св. Литургия в поверената му епархия. Богослужението, в което ще вземат участие синодалните архиереи и свещенослужители от Врачанска епархия ще започне в 9,00 ч. в катедралния храм "Св. 12 апостоли". В богослужението молитвено участие ще вземе Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.